ARAD. După ce, în urmă cu o săptămână, Consiliul Local Municipal a aprobat alocarea a 700.000 de lei pentru întocmirea unor DALI-uri vizând Cetatea Aradului, Primăria punctează din nou în această direcţie. De data aceasta, este vorba de întocmirea „Conceptului General (Master Planului) de Regenerare Patrimonială a Cetății Aradului”. Serviciile de realizare a acestui Master Plan au fost achiziţionate, la începutul săptămânii, de o firmă de arhitectură din Timişoara: „Andreescu & Gaivoronschi” SRL. Achiziţia a fost făcută prin procedura cumpărării directe, Primăria Municipiului Arad plătind 125.000 de lei (25.777,45 de euro), fără TVA, pentru Master Planul vizând regenerarea Cetăţii.
Practic, arhitecţii vor avea de îndeplinit următoarele sarcini: *analiza şi evaluarea structurilor existente din Cetate, inclusiv cele istorice; *elaborarea de concepte şi propuneri privind regenerarea, restaurarea şi reconversia patrimonială, precum şi construcţii noi, adecvate siturilor istorice; *stabilirea documentaţiilor şi studiilor privind întocmirea expertizelor, sondajelor, scanărilor şi releveelor de restaurare; *specificarea investiţiilor noi, inclusiv a celor privind valorificarea tradiţiilor, a meşteşugurilor şi a patrimoniului local şi regional; *elaborarea de strategii privind echiparea cu utilităţi, echipamente, accese, amenajare peisagistică complexă, mobilier urban; *estimări de costuri, sugestii privind administrarea şi managementul zonelor patrimoniale regenerate; *prezentarea unor studii privind valorificarea siturilor arheologice (urbane).
Trimite articolul
XPorcarii electorale, bani dați aiurea la firme de 2 lei
-
O fi vreo firma prietena. Culmea din Timisoara! Asta da incurajare a mediului privat aradean!
-
Era mai bine cu PRO-ARHITECTURA ?
-
in sfarsit! in Alba Iulia te plimbi prin cetate ca au stiut sa profite de ea la maxim… la noi e inca pazita de armata. sa le spuna cineva ca nu o sa ne mai ia nimeni Aradul. pot sa mearga acasa si ei
miroase cam urat chestia asta cu studiile si planurile
pe bani multi chiar inainte de alegeri.
Foarte interesant cum aceasta procedura a fost demarata in plina campanie electorala. Timp de 10 ani trebuia sa gasim solutii pentru a muta armata de acolo, nu s-a reusit, iar acum brusc se rezolva totul prin demararea acestui studiu minune. Daca era asa smplu, de ce nu s-a facut de cand suntem orasul baronului Falca? Praf in ochii alegatorului…
Basme electorale, scoase de la naftalină în perioadele fierbinți, când se vânează voturi cu orice preț. Nu va fi nimic din păcate…
Oricum votam PNL ca avem presedinte liberal si guvern liberal, asta ca sa fie bine, sa nu fie rau!
-
Cea mai imbecilă gândire posibilă
-
poi nu?
dar asta e realitatea
-
bravo PNL. in 10 luni de guvernare PNL s-au rezolvat multe documentatii referitoare la cetate.
este ultimul tren cu bani de la UE pe care il prindem referitor la cetate….
putem sa ii “multumim” lui Fifor ptr “sprijin” in ultimii ani….. Out din Arad cu el!!!!!!!!
-
ce stii tu. cand s-a dat cetatea falca a fost primul care nu a primit-o si a explicat in biroul politic ca nu o ia ca vrea ca banii sa-i bage in cartiere ca de acolo vin voturile. deci nu Fifor este vinovat ci falca. dar stiti ce este cel mai bine? nu votati PSD, nu votati PNL alegeti ceva nou, sa se vada o schimbare la Arad
-
Arădean, spre aducere aminte și nu-i țin partea lui Fifor, dar pe vremea când Fifor era ministrul apărăriii a cedat cetatea lui Falcă și Aradului. Singura condiție era ca Falcă să renoveze vechea unitate militară din Gai, de lângă hipodrom. Nu era mare lucru de făcut nici acolo, clădirile existau nu erau în ruină, trebuiau reamenajate, reutilate. Ce a făcut Falcă ? Nimic, L-a durut în cur și de cetate și de unitatea militară care trebuia dată la schimb MApN. Întreabă-ți idolul de ce nu a mișcat un deget pentru ca militarii să se poată muta în Gai iar el, ca primar care se auto-laudă toată ziua, să fi accesat fonduri europene. Astăzi Cetatea Aradului era gata, refăcură și redată în circuitul turistic. Eu mai degrabă i-aș da un șut în cur lui Falcă pentru că nu a făcut nimic deși putea să facă dacă ar fi vrut. Dr probabil s-a gndit că din bani europeni nu poți trage caimacul pentru partid și pentru buzunarele proprii așa că după ce să muncească el pe degeaba. Deschideți-vă ochii și vedeți realitatea nu sărutați în cur pe unul sau altul, politicieni lăudăroși
Un mic moment de aducere aminte si o inventariere a proiectelor deja realizate (de ani buni) pe aceasta tema ar fi fost benefica. O buna parte a studiilor care fac obiectul acestui contract sunt deja gata executate de ani de zile de catre diverse institutii care pentru asemenea studii sunt platite. (istoricii muzeului de istorie, functionarii Directiei de cultura, etc.). Releveele principalelor cladiri sunt gata realizate de cativa ani, iar scanarea de care se vorbeste ar fi putut fi contractata direct de catre Primarie unor firme specializate. Cu alte cuvinte, tot ce va cuprinde acest Master Plan exista deja, inclusiv propuneri de revitalizare, relevee, management, costuri, etc. Daca se mai adaugau serviciile firmei care scaneaza zona, rezulta aceeasi Marie cu alta palarie, mai noua cu cativa ani. Poate unii isi mai aduc aminte de marile adunari campenesti de pe strand unde fostul primar Gheoghe Falca prezenta proiectul maret al Cetatii Aradului cu diverse ocazii preelectorale. Avea de unde alege pentru ca au fost mai multe proiecte realizate in ultimii 30 de ani!
O abordare corecta si transparenta ar putea incepe prin invitarea arhitectilor aradeni la o discutie principiala, formarea unui grup de lucru cu specialisti din toate domeniile implicate (istorici, arheologi, topografi, arhitecti, restauratori, economisti, etc.) care sa reuneasca studiile si propuneruile deja existente si sa faca completarile ulterioare, iar apoi, cu concursul Ordinului arhitectilor din Romania, sa organizeze un concurs de arhitectura cu participare nationala si internationala. Sunt sigur ca abordarea ar fi cu mult mai corecta si ideile care ar rezulta in urma concursului ar duce la realizari remarcabile. Acolo unde democratia, cultura, bunul simt, respectul fata de banul public, preocuparea pentru viata locuitorilor este primordiala, asa functioneaza realizarea oricarei investitii majore.
Solutia declarata castigatoare in urma unui concurs real de arhitectura, supusa unei reale dezbateri publice transparente, este apoi realizata cu acordul deplin al locuitorilor dar si al autoritatilor locale, indiferent de legislatura sau orientare politica.
-
felicitari pentru comentariul pertinent si de mult bun simt
Cum este posibil sa faci un studiu (plătind o suma frumoasa de bani )referitor la un teren și la niște clădiri care nu sunt proprietatea ta?Parcă este un pic ilegal, nu-în așa?
Chiar vreți să vă credem ? Câtă aplecare, cât interes pentru redarea cetății în cirrcuitul civil și turistic, acum, în prag de alegeri. Dar ce a făcut primarul Falcă după ce cetatea a fost redată municipalității de către MApN, în urmă cu vreo 6-7 ani ? Ce a făcut de atunci pentru redarea acestui obiectiv în circuitul civil și turistic ? NIMIC. Zero barat, ca și cum nu ar fi fost. Acum, pentru că se apropie alegerile, iar deșărtați carul cu promisiuni, mai pe românește spus – minciuni electorale. După aia vă doare fix în cur de cetate, de arad, de arădeni. Singurul vostru interes va fi să vă recuperați întreit ”donația” dată partidului sau … cui trebuie pentru ca să fiți pe un anumit loc pe listă. Și cam atât.
regenerare?
o sa fie cetatea a plina de termopane ca pe vremea cand a fost construita.ha!ha!
La fel e si cu cladirile din oras declarate monument istoric dar care-s pline de termopane. Or fi facand si astea parte din istoria cladirilor te pomenesti.
Va mai obosiți sa citiți aceste vrăjeli promisiuni de campanie PNL ?
Cetatea asta mi-amintește de Monumentul Marii Uniri.
S-au umflat unii și alții, inclusiv Minsterul culturii și a ieșit un mare fâssssss.
Amintiți-vă ce enormitțăi de locații au fost debitate, inclusiv pe Lacul Pădurice. Și a trecut Centenarul Marii Uniri … și probabil că fiii sau nepoții noștrii sau vorva lui Ștefan cel Mare … nepoții nepoților noștrii o să-l vadă.
Acum … e adevărat că e o chinezșrie dar totuși, a costat România, deci și pe noi, un milion de lei.
Poate ar fi bine să ni-i înapoieze cei care au gestionat afacerea.
Chelului îi trebuie tichie de mărgăritar.
Iarna în cetate se vor organiza concursuri de schi si sariruri de la trambulina ?
Cred ca majoritatea candidaților la primărie sunt beți, toți cânta aceiași partitură : cetate, stadion si spital nou.
-
Stadionul este gata, Anonime!! Scoate-l si tu din refren!! Ramane cetatea si spitalul!! Trezirea Anonime…..
Foarte bine. Sa o asfaltati si sa puneti termopane noi si albe. Sa fie ceva frumos