ARAD. Spitalul Judeţean Arad are, începând de vineri, 25 iunie, un master plan. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că s-a trasat o strategie de dezvoltare a unităţii medicale, înseamnă că a fost gândit un plan de acţiune în ceea ce priveşte viitorul unităţii medicale.
„Master planul acesta este realizat de specialiști și ni-l însușim ca atare. Este important să prioritizăm investițiile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad pe baza unor predicții ale experților. Acest master plan definește următoarele direcții de acțiune ale Consiliului Județean Arad la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, iar în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad vă pot spune că îl vom implementa pas cu pas”, spunea, înainte de şedinţa de vineri, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a adoptat documentul.
„Master planul își propune să fundamenteze direcțiile strategiei manageriale pentru dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea și dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în vederea creșterii calității actului medical. Conform acestui document, o parte dintre clădirile vechi și degradate va fi demolată, clădirile funcționale vor fi consolidate și modernizate, iar în curtea clădirii centrale – strada Andrenyi Karoly se vor ridica construcții noi: o clădire care va găzdui secțiile pentru copii: Obstetrică Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie I și II și Chirurgie și Ortopedie Infantilă, una care vă găzdui Secția de Boli Infecțioase Adulți, precum și o alta care să permită extinderea Unității Primire Urgențe etapa II. Deoarece la ora actuală spitalul se confruntă cu o lipsă a locurilor de parcare, în master plan este cuprinsă o parcare supraetajată cu 200 de locuri. De asemenea se intenționează ca serviciile medicale în regim de urgență să se efectueze în clădirile din strada Andrenyi Karoly, iar serviciile de asigurare a asistenței medicale clinice preventive și aferente bolilor cronice să se concentreze în cadrul secțiilor din Piața Mihai Viteazu nr. 7”, anunţau cei de la CJA.
Vechi şi perimat
Odată ajuns în dezbatere, în şedinţa Consiliului Judeţea, master planul a fost luat la „puricat” de aleşi. Iar Petru Moţ, consilier judeţean PSD, a spus că nicăieri în document nu se vorbeşte despre un spital judeţean nou, deşi strategia de dezvoltare a Spitalului Judeţean Arad, un alt document de căpătâi al unităţii medicale, indică faptul că managementul şi actul medical poate fi îmbunătăţit doar dacă autorităţile decid să realizeze o clădire nouă.
„Pot fi aduse multe îmbunătăţiri acestui document”, a spus Moţ.
„Master planul poate fi modificat şi de acum înainte, chiar dacă îl aprobăm. Chiar vă rugăm ca, dacă aveţi idei care pot fi cuprinse în document, să ni le transmiteţi”, a răspuns Iustin Cionca.
„Atunci de ce să adoptăm un master plan care poate fi modificat? Eu propun să scoatem de pe ordinea de zi acest proiect şi să îl mai lăsăm în dezbatere publică, până când va fi un document complet”, a propus Moţ.
De cealaltă parte, preşedintele CJA a explicat faptul că „pe PNRR şi pe viitorul POR 2021-2027 vor fi linii de finanţare destinate sistemului de sănătate. Trebuie să avem o strategie, să începem întocmirea documentaţiilor tehnice, iar când sunt publicate ghidurile de finanţare, să solicităm fonduri nerambursabile. De aceea, propun să adoptăm astăzi acest master plan”. Consilierul judeţean PSD a ţinut să precizeze că „vorbim, totuşi, despre un master plan elaborat în anul 2019, care este depăşit. Se vorbeşte despre strategia de sănătate pe perioada 2014-2020, iar noi suntem în anul 2021”.
„Acea strategie este actuală. Nu există o strategie naţională pe sănătate, nu poate fi întocmită una judeţeană”, a replicat Cionca.
Câteva explicaţii
Pe subiect a intervenit şi Lenuţa Timiş, directorul medical al Spitalului Judeţean Arad şi, totodată, unul dintre specialiştii care au întocmit acest master plan.
„Documentul a fost întocmit după ce s-a observat că spitalul este răsfirat la mai multe adrese din Arad, ceea ce este dificil atât pentru pacient, cât şi pentru spital. Este mult mai bine ca unitatea medicală să fie comasată în cele două clădiri, clădirea principală şi fostul Spital Municipal”, a spus Timiş.
La rândul său, Cionca a revenit şi a susţinut că nu există finanţarea necesară construirii unui nou spital judeţean, respectiv 200 de milioane de euro.
„Insist că ar trebui să adoptăm master planul, pentru că are în vizor dezvoltarea spitalului pentru următorii 10-20 de ani. Asta nu înseamnă, însă, că, în paralel, nu putem construi un spital nou. Dar nu avem sursele de finanţare în prezent. Iar, pentru ca Spitalul Judeţean Arad să fie acreditat, avem nevoie de investiţii. Nu dispunem de fondurile necesare să investim şi în actualul spital şi să şi construim unul nou”, a spus preşedintele CJA.
A trecut
Cu toată opoziţia consilierilor judeţeni din PSD, hotărârea care vizează aprobarea master planului Spitalului Judeţean Arad a fost adoptată. Drept urmare, din acest moment, unitatea medicală are un document care, teoretic, ar trebui să ofere direcţia de dezvoltare a spitalului.
Trimite articolul
Xbai nu iese nimeni in strada cu un trancan sa ciuruiasca gunoaiele astea timisi cionchisti muisti falcosi bulangii rujati?