De fapt, este vorba despre igienă în bucătărie. Trebuie avute în vedere cinci lucruri importante, informează dr. Gheorghe Ban, directorul executiv al DSVSA Arad: igiena personală şi păstrarea curăţeniei, separarea produselor crude (materii prime) de cele gătite (produse finite), asigurarea unui tratament termic corespunzător, păstrarea alimentelor la temperaturi corespunzătoare şi utilizarea apei potabile şi produse proaspete, crude, de calitate.
Se impune: spălarea mâinilor înaintea manipulării alimentelor, precum şi în timpul preparării acestora ( în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, legume, fructe, etc.); spălarea temeinică a mâinilor cu apă potabilă şi săpun după folosirea toaletei; spălarea şi dezinfectarea echipamentelor din bucătărie; protejarea spaţiilor de depozitare alimente, precum şi a bucătăriei în ceea ce priveşte accesul insectelor, rozătoarelor, animalelor domestice etc.
Grijă cu alimentele
Pe lângă depozitarea alimentelor în recipiente închise pentru evitarea contactului între alimentele crude, proaspete şi cele gătite, se recomandă utilizarea cuţite, tocătoare separat pentru produsele crude, proaspete faţă de cele gătite.
Totodată, arădenii sunt sfătuţi să evite consumul de fripturi în sânge şi să fiarbă laptele proaspăt înainte de consum. Alimentele gătite nu trebuie păstrate la temperatura camerei mai mult de 2 ore. „Nu decongelaţi alimentele la temperatura camerei, această operaţiune se realizează la temperatura de refrigerare ( în interiorul frigiderului)”, subliniază specialiştii DSV.
Citiți principiile noastre de moderare aici!