Teama de coronavirus a cuprins și Tribunalului Arad, însă și alte instanțe din țară. Și pentru că prevenția poate salva vieți, reprezentanții instituției fac apel la cetățenii care au dosare pe rolul instanței, și nu numai, să evite – pe cât posibil – deplasarea la Palatul Justiției. Pe lângă acest apel, la nivelul Tribunalului a fost elaborat și un plan de măsuri care cuprinde, printre altele, recomandări privind transmiterea documentelor/cererilor, în format electronic, informarea publicului prin intermediul portalului/telefonic/Biroului de informare şi relaţii publice şi evitarea, pe cât posibil, a deplasării la instanţă. „În acest sens, recomandăm justiţiabililor, reprezentanţilor legali/convenţionali ai acestora ca prezentarea la sediul Tribunalului Arad şi al judecătoriilor arondate să se facă numai în cazurile în care sunt stabilite termene de judecată, termene pentru audierea de martori sau pentru depunerea de înscrisuri a căror caracter este urgent. De asemenea, recomandăm transmiterea documentelor şi cererilor prin poştă, fax, sau, în format electronic, prin e-mail, părţile având posibilitatea solicitării judecării cauzelor în lipsă sau amânarea acestora pentru motive medicale, dacă este cazul. Persoanele care se află în carantină/izolare la domiciliu vor înştiinţa în scris completul de judecată printr-o cerere înaintată la dosar prin mijloace electronice. Pe toată durata prezenţei în instanţă, publicul este rugat să respecte măsurile de igienă şi protecţie, recomandate de Ministerul Sănătăţii, care sunt afişate în loc vizibil şi la sediul Tribunalului Arad şi judecătoriilor aflate în circumscripţia teritorială a acestuia”, au precizat reprezentanții Tribunalului Arad.
Judecată în lipsă
Pentru justițiabili este important de ştiut faptul că, potrivit dispoziţiilor art. 223 din Codul de procedură civilă, judecarea cauzelor civile poate avea loc în lipsa uneia dintre părţi, sau chiar a ambelor părţi, în acest caz doar dacă una dintre ele a cerut în scris judecarea cauzei în lipsă. “Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul proceselor de divorţ, în primă instanţă, în ceea ce priveşte reclamantul, întrucât, potrivit art. 922 din Codul de procedură civilă, <<Dacă la termenul de judecată, în primă instanţă, reclamantul lipseşte nejustificat şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea va fi respinsă ca nesusţinută>>, au explicat reprezentanții instituției”.
„Dosarul electronic”
Totodată, Tribunalului Arad punctează faptul că informaţiile referitoare la dosarele aflate pe rolul instanţelor de judecată pot fi solicitate telefonic, prin intermediul Biroului de informare şi relaţii publice sau prin mijloace electronice (fax, e-mail), recomandându-se totodată ca justiţiabilii/apărătorii să studieze dosarele prin intermediul aplicaţiei „Dosarul electronic”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!