În zona noastră, culturile de ardeioase
ocupă suprafeţe importante. În acest
an, ca urmare a ploilor abundente s-au manifestat
diverse probleme. Cele mai des intâlnite fiind
atacurille produse de afide, putregaiurile de
natură fiziologică dar şi
patologică, ofilirile şi scuturarea
florilor.
• Putregaiul apical
Numărul mare al fructelor afectate de putregaiul
apical este o problemă cu care se confruntă
mai ales cultivatorii de ardei gras, în special
la soiurile de culoare albă, alb-gălbuie, cu
vârful fructului în sus. E o boală de
natură fiziologică. La origine se
consideră că stă dezechlibrul hidric
apărut în plantă, ca urmare a pierderii
unei cantităţi mai mari de apă
decât cea pe care o absoarbe planta. Apa care
iese din fruct,cu viteză foarte mare,
sfâşie ţesutul exterior (epiderma)
distrugândul. Fenomenul, aşa cum
menţionam, e mai frecvent la unele
varietăţi, dar poate fi şi
favorizat de unele greşeli tehnologice.
Principalii factori favorizanţi sunt: carenţa
de calciu, excesul de azot, provenit din
îngrăşăminte chimice sau gunoi de
grajd, concentraţia mare a sărurilor din sol,
sistemul radicular slab dezvoltat, uscăciunea
ridicată a aerului, irigarea inconstantă,
insolaţia puternică.
Măsuri de prevenire: aplicarea fertilizărilor
faziale cu azotat de calciu şi bor;
fertilizări faziale cu
îngrăşăminte minerale complexe sau
gunoi de pasăre bine fermentat; fertilizări
foliare cu zeamă de urzici bine fermentată;
udări scurte prin aspersie pentru umezirea aerului
(dimineaţa); asigurarea unui plafon constant al
apei din sol,de cca 85% din capacitatea de câmp
pentru apă; instalarea plaselor de umbrire ,acolo
unde este posibil.
Pe fructele afectate se pot instala ciuperci saprofite
sau paraziţi facultativi. De aceea se
recomandă înlăturarea lor din
cultură. Tratamentele chimice au efect
complementar şi se justifică numai în
sensul limitării suprainfectării fructelor
afectate de putregaiul apical. Se poate apela la
produse de tipul: Teldor 0,08%, Rovral 0,05 %, Sumilex
0,1% etc.
• Putregaiul cenuşiu
Este o maladie de natură patogenă
produsă de ciuperca Botrytis cinerea, iar ca
factorii favorizanţi, pentru producerea atacului,
amintesc temperaturile scăzute, inregistrate mai
ales pe timp de noapte şi umiditatea relativă
a aerului ridicată. Se manifestă atât
pe frunze cât mai ales pe flori şi fructe.
Atacul pe fructe este localizat, de cele mai multe ori
la cotor, iar florile se usucă şi cad.
Tratamentele recomandate sunt cele cu produse specifice
:Rovral 0,1%.,Teldor 0,08%,Sumilex 0,1% etc.
•Ofilirile
Frecvenţa ofilirilor creşte
începând cu sfârşitul acestei
luni şi se accentuează în a doua
jumătate a lunii august.De această
dată,cauza o reprezintă atacul ciupercii
Verticillium dahliae care se dezvoltă ca parazit
în vasele din rădăcină şi
tulpină.
Prevenirea atacului, în acest moment, este destul
de dificil de realizat. Trebuie evitată irigarea
prin inundare,sau prea aproape de
colet,fertilizările în exces cu
azot.Plantele ofilite se elimină din cultură,
fiind sursă potenţială de infecţie.
Una din măsurile foarte eficiente o constitue
mulcirea solului cu folie de
polietilenă,explicaţia constând
în aceea că prin creşterea şi
menţinerea temperaturii din sol la valori de peste
26 grade C se produce stoparea evoluţiei
ciupercii. Curativ se pot aplica tratamente la sol cu
soluţie de Tachigaren 30L Topsin M etc.( 0,1 % cca
0,5 l/ plantă).
Paduchii de frunze
Sunt foarte periculoşi datorită faptului
că transmit virusul mozaicul castraveţilor,
al cărui efect constă în piticirea
plantelor şi scăderea capacităţii
de producţie.
Combaterea dăunătorilor nu
înlătură riscul infecţiilor cu
viruşi datorită faptului că
dăunătorul transmite virusul prin simplul
fapt că înţeapă frunzele. De aceea
este important să prevenim instalarea lor.
Tratamente preventive recomandate sunt cu produsele
Admiral 0,05%,Milbeknock 0,08% etc.,iar curativ
putem apela la produse de tipul Diazitim 0,2%,Lider 70
WG 0,04%,Confidor Energy 0,08% etc.
dr. ing. Petru Vărădie
Citiți principiile noastre de moderare aici!