După ce s-a „fript” cu reabilitarea termică, Primăria „suflă şi-n iaurt”. Municipalitatea recurge acum la unele măsuri de siguranţă când vine vorba despre alegerea blocurilor unde se va realiza auditul energetic şi proiectarea lucrărilor în 2010. Motivul este cât se poate de simplu. Sute de blocuri sunt deja înscrise pe listele de aşteptare. Dintre acestea, foarte puţine au intrat în program anul trecut, iar, după ce s-au demarat procedurile şi documentaţiile, pe care le-a plătit Primăria, mulţi doritori s-au răzgândit!
7,9 milioane lei
În bugetul pe acest an au fost prevăzute 7,9 milioane lei. Suma de 5 milioane lei va fi destinată finanţării lucrărilor de reabilitare efectivă a blocurilor intrate în program anul trecut, pentru care s-a făcut deja auditul energetic şi proiectarea. Cele 2,9 milioane lei rămase vor fi folosite pentru imobilele care vor fi alese anul acesta. Pe listă sunt peste 350 de blocuri, informează Corina Drăghici, iar dintre acestea vor intra în programul pe 2010 aproximativ 50 – pentru care se va da startul la elaborarea documentaţiei. De data aceasta, însă, nu vor mai alese cu prioritate cele care şi-au depus cereri mai demult. „Se vor purta discuţii cu asociaţiile de locatari, pentru a vedea care sunt cei care au deja fondul de reparaţii constituit”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei.
>h2>
Speriaţi de costuri
Anul trecut au fost înscrise în programul local de creştere a performanţei energetice 58 de imobile, construite în perioada 1953-1989. Unele s-au înscris pe liste chiar şi în urmă cu doi ani. Din ele, au mai rămas acum doar…43! Locatarii din 15 blocuri de locuinţe s-au răzgândit, după ce au primit de la Primărie documentaţia privind lucrările care urmează să fie realizate, respectiv, costurile care revin pe apartament (cota-parte de 20% din investiţie pe care fiecare proprietar trebuie să o achite în cursul anului 2010). Arădenii trebuie să plătească, la un apartament, între 600 şi 990 de euro. Lucrările la cele 43 de blocuri rămase în program vor demara în cursul acestui an. În prezent, potrivit CorineiDrăghici, se lucrează la documentaţia pentru organizarea licitaţiei pentru desemnarea constructorilor. „Lucrările efective vor avea durata de finalizare de câteva luni”, a precizat Corina Drăghici.
Blocuri-turn, mai scumpe
S-a constatat, în urma studiilor, că în cazul blocurilor cu mai multe etaje, costurile cresc odată cu înălţimea. Corina Drăghici precizează: „costurile pentru faţadă sunt mai mari pe metrul pătrat din cauza costului suplimentar al schelei”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!