Atenţionările meteorologice – cod galben sau cod portocaliu – din aceste zile indică faptul în judeţul nostru temperaturile au fost sau vor fi foarte ridicate, generând zile caniculare cu potenţial ridicat de producere a unor situaţii de urgenţă.
‘’Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad aduce la cunoştinţa cetăţenilor principalele reguli ce trebuie respectate pe perioada cât sunt în vigoare aceste atenţionări’’, a declarat lt. George Pleşca purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
Astfel, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
• în pădure este interzis utilizarea focului deschis în afara locurilor special amenajate sau aruncarea la întâmplare a ţigărilor şi chibriturilor aprinse, parcarea autoturismelor, instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în afara locurilor special amenajate în acest sens;
• este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podul clădirilor;
• restricţionarea efectuării, în anumite intervale de timp ale zilei, lucrărilor ce creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive;
• asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje ce conţin lichide inflamabile sau gaze lichefiate sub presiune;
• supravegherea permanentă a copiilor în vederea preîntâmpinării jocului acestora cu focul; la depozitarea unor materiale (furaje, cărbune, rumeguş, etc) trebuie avut în vedere şi faptul că acestea, în condiţii specifice de temperatură şi umiditate, se pot autoaprinde; fânarul trebuie amplasat la distanţă de siguranţă faţă de locuinţă, bucătărie de vară, magazie, grajd.
‘’În ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor recreative, reamintim faptul că, în cadrul ieşirilor la iarbă verde, focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate, fiind supravegheat în permanenţă, iar la plecare este obligatorie stingerea acestuia prin stropirea cu apă a jarului, lucru absolut necesar din cauza posibilităţii de reaprindere la orice adiere de vânt. De asemenea, în această perioadă, o atenţie deosebită trebuie acordată pericolului pe care îl presupune scăldatul în zone neamenajate’’, a declarat lt. George Pleşca.
Copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia trebuie supravegheaţi permanent. Scăldatul se va face doar în locuri special amenajate pentru înot. Trebuie evitat scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere. De asemenea, scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci trebuie evitat. De evitat ar fi şi scăldatul seara târziu sau pe timp de noapte. Nu este recomandat a se sări în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!