ARAD. Pe Giliano Bazili l-am cunoscut cu mulți ani în urmă. Era, pe atunci, elev în clasa a V-a la Școala Generală nr. 4 „Ioan Slavici” și obținuse, la faza națională a Olimpiadei de Matematică, menține M.E.C.T. și medalia de argint a S.S.M.R. Am scris, la acea vreme, un articol – „De mici spre marea performanță” – în care profesorul lui, Rareș Mihăilescu, aprecia că „rezultatele lui Gili sunt rodul unei munci asidue și unui talent nativ pentru matematică, susținute de ambiție și determinare”.
Bilanț impresionant
Acum, Giliano Bazili este elev în clasa a XII-a A la Colegiul Național „Moise Nicoară” și se poate lăuda cu un palmares impresionant în competițiile școlare. A participat la trei olimpiade naționale la Matematică (unde a luat două mențiuni M.E.C., o medalie de argint și două medalii de bronz). S-a calificat la patru olimpiade naționale de Fizică (o mențiune M.E.C., o mențiune de onoare, o medalie de bronz). A fost la faza pe țară a olimpiadei naționale de Știinte pentru Juniori (unde a luat o diplomă de merit) dar și la cea de Lingvistică (cu un premiu special).
Versuri și eseuri
Cum simplu se poate observa, după premiile obținute în competiții naționale și internaționale, Giliano Bazili este pasionat de Matematica (1 premiu I, 3 premii II, 4 premii III, 2 diplome de merit) și Fizică (1 premiu II, 1 mențiune, 1 diploma de merit + 7 premii I – la nivel judetean). Tocmai de aceea el ne-a surprins, zilele trecute, când am aflat că își va lansa două cărți: „Mai este timp…” (versuri) şi „Trepte…” (însemnări-eseuri-atitudini).
Evenimentul a avut loc, la sfărșitul săptămânii trecute (mai exact sâmbătă), în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Au participat foşti şi actuali dascăli, colegi, membri ai familiei, iubitori de literatură. Despre autor şi cărţi au vorbit scriitorul Sabin Bodea – directorul Editurii „Viaţa arădeană”, Ira Batrîncea – poetă, eseistă, coeditoare, Teodor I. Ardelean – scriitor-cercetător (92 de ani, decanul de vârstă al scriitorilor semnatari ai Editurii), prof. Ioan Mureşan, fost director al Şcolii Generale nr. 4 Arad, membri ai familiei.
Din nou la știință
Cu vădite emoţii, autorul a mulţumit tuturor celor care au au fost alături de el în formarea sa, în aplecarea spre literatură. Dar, fiind în ultimul an de liceu, ne-a mărturisit (nouă) că își dorește să studieze (ingineria) în Anglia: „Știu că învățământul univesitar din Marea Britanie se numără printre cele care stau la baza cercetării știintifice mondiale. Sunt hotărât să devin un inginer în domeniul construcțiilor de aparate aerospațiale pentru că am cea mai mare admirație pentru această carieră și am credința că ingineria este cel mai înalt grad de manifestare a creativității omului, de cea mai mare răspundere și care a contribuit cel mai mult la progresul omenirii”.
„Un debut de bun augur al unui tânăr talentat, studios, un reprezentant pozitiv al generaţiei sale” (Sabin Bodea)
Citiți principiile noastre de moderare aici!