În sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, s-a desfășurat, zilele trecute, Conferința Internațională de Matematică „Tiberiu Popoviciu”. Aflată la ediția a VII-a, conferința s-a adresat tuturor cadrelor didactice și elevilor din învățământul preuniversitar.
Manifestarea a fost organizată pe trei secțiuni. Elevii au avut prilejul să audieze în plen prelegerile unor profesori universitari de la Universitatea „Aurel Vlaicu” , Universitatea „Vasile Goldiș”, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj, dar și profesori de vocație din învățământul preuniversitar arădean.
„Scopul conferinței este să adune la un loc pe cât mai mulți iubitori de științe exacte sau profesori și elevi pentru care matematica înseamnă ceva: răspândirea cunoștintelor matematice ca fundamente în educație; reprezentarea profesională a dascălilor matematicieni și familiarizarea elevilor cu prezentarea lucrărilor în cadru unui mediu academic elevat. De asemenea este de remarcat realizarea unor conexiuni cu alte discipline prin lucrări cu un caracter profund transdisciplinar. Se dorește ca prin toate acțiunile care au loc în cadrul acestui eveniment să se revigoreze învățământul matematic arădean”, ne-a declarat prof. Octavia Potocean, șef de catedră – matematică, la Colegiul Național „M. Nicoară” Arad.
Lansare de carte
În cadrul Conferinței Internaționale de Matematică „Tiberiu Popoviciu” de la Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad a avut loc lansarea de carte electronică cu titlul „The Magic of the Möbius Strip” , coordonatorul ei fiind prof. Liliana Negrilă. Articolele sunt scrise în limba engleză, limba de comunicare din cadrul proiectului. Cheltuielile pentru apariția celor 200 de cărți electronice au fost suportate de Comisia Europeană în cadrul proiectului multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip.
„Elevii români, englezi, germani şi croaţi din cele patru şcoli participante la proiect au reunit în acest volum o bună parte a muncii lor de aproape un an. Deşi efortul este comun, dorinţa lor de afirmare individuală este mare, fiind încurajată mai ales de uşurinţa de a observa realitatea şi mediul înconjurător. Banda lui Möbius i-a ajutat pe elevii angrenaţi în proiect să înţeleagă şi să se familiarizeze cu idei, principii şi concepte din mai multe discipline ştiinţifice, să încerce să creeze o legătură între ele, să identifice noi soluţii de rezolvare a problemelor apărute şi, mai ales, să colaboreze în echipă.
Matematica a fost punctul principal, reperul de pornire. Începând de aici, s-a redescoperit faptul că problemele de fizică, chimie, biologie şi inginerie se modelează cu ajutorul unui limbaj matematic.
Dorim ca acest proiect să fie un bun prilej de a demonstra atât elevilor, cât şi părinţilor, că o meserie în domeniul ştiinţelor poate fi opţiune atractivă în realizarea şi desăvârşirea profesională a tinerilor noştri”, a concluzionat prof. Mircea Potocean, directorul Colegiului Naţional „Moise Nicoară” Arad.
În Comenius
Articolele din „The Magic of the Möbius Strip” sunt scrise în limba engleză, limba de comunicare din cadrul proiectului. Cheltuielile pentru apariția celor 200 de cărți electronice au fost suportate de Comisia Europeană în cadrul proiectului multilateral Comenius Ins and Outs of the Magic Möbius Strip.
„Proiectul evidenţiază că specialiştii de mâine trebuie să lucreze în echipe mixte de cercetare” (Mircea Potocean)
Citiți principiile noastre de moderare aici!