UPDATE 2. 239 absenți
Din cei 938 absolvenți înscriși să susțină această probă (806 pentru disciplina Matematică şi 132 pentru Istorie), la cele cinci centre de examen din județ – Liceul Tehnologic „I. Maniu”, Colegiul Naţional „M. Nicoară”, Colegiul Naţional „V. Goldiş, Liceul Tehnologic Chişineu Criş şi Liceul „M. Viteazul” Ineu – s-au prezentat în săli doar 699, fiind absenți 239 candidați. Nu au fost candidaţi eliminaţi.
UPDATE 1. Subiectele probei
La Matematică a fost extrasă varianta numărul 7. Subiectul este structurat pe trei cerințe, notată fiecare cu 30 de puncte, iar 10 puncte vor fi acordate din oficiu. Elevii au avut de rezolvat integrale, matrice şi polinoame.
La istorie, subiectul a avut trei puncte. La primele două, au primit două texte la prima vedere despre Ţara Românească şi Moldova pe, baza cărora au avut de răspuns la mai multe cerinţe. La al treilea au avut de redactat un eseu despre România în secolul XX, referindu-se la constituţiile dinainte de 1989 şi la Constituţia din 1991, precum şi la naţionalizarea din perioada comunistă.
ARAD. Astăzi, în cadrul sesiunii august-septembrie a examenului de bacalaureat se desfășoară proba obligatorie a profilului, la care sunt înscrişi 938 candidaţi. Dintre aceștia cei mai mulți (806 candidați) dau examenul scris la Matematică (cei de la profilul Real) iar 132 își vor arăta cunoștințele la Istorie (profilul Uman).
Azi dimineață, la centrul de examen de Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” – unde, alături de absolvenți de la liceul gazdă, susțin bacalaureatul și cei de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Particular „Vasile Goldiş”, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului, Colegiul Economic Arad, Liceul cu Program Sportiv Arad, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară – era mare agitație. Pe lângă examenele grele (cei mai mulți la Matematică – 165 și doar 34 la istorie), candidații mai aveau de înfruntat o ploaie mocănească și rece, care nu se mai oprea. Așa că era firesc să nu fie prea dispuși la dialog. Și totuși aflăm că s-ar dori „exerciții ușoare” (Adriana), dar e o problemă că „și-așa nu știu știu nimic” (Alexandru), care poate fi rezolvată „să fie anulat examenul de mate de la bac” (Cătălina). Pe „cai mai mari” stă un „istoric”, Adrian, care crede că a învățat bine „domitorii”.
Se intră în săli și cineva din grup strigă: „Și mate, și să plouă!”. Credem că a spus totul despre atmosfera dinaintea acestei probe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!