ARAD. După nenumărate bâlbe privind construcţia unor spitale noi, după gafe televizate, anunţate în conferinţă de presă publică, după contre duse între ministrul Sănătăţii şi un secretar de stat din subordinea lui, Ministerul Sănătăţii a transmis un comunicat de presă în care anunţă că se vor construi şi spitale noi cu banii din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Există o listă cu 49 de obiective, iar printre acestea se numără şi două proiecte foarte importante pentru Arad, respectiv construirea unui Complex Matern-Pediatrie nou, în curtea Spitalului Judeţean Arad, dar şi un Centru de Cardiologie ultramodern. Banii necesari pentru aceste două investiţii sunt de aproximativ 60 de milioane de euro. Dar asta la preţurile de anul trecut. Cel mai probabil, dacă vor primi finanţare, lucrările vor ajunge la aproximativ 100 de milioane de euro, ţinând cont de majorările de preţuri, pe toate palierele, de la carburant la materiale de construcţii, care au lovit ţara noastră în ultima perioadă. Dar să vedem exact ce ar urma să se realizeze la Arad cu bani din PNRR, prin Ministerul Sănătăţii.
Complex Matern-Pediatrie
Complexul Matern-Pediatrie ar fi cea mai mare investiție în sistemul de sănătate publică din Arad, constând din construirea unui spital nou, cu opt niveluri, care va grupa toate specializările pentru copii. Construcţia, care ar urma să aibă o suprafaţă totală de 25.000 de metri pătraţi, dar şi heliport pe acoperiş, era estimată la peste 50 de milioane de euro în octombrie 2021.
Potrivit datelor transmise la momentul respectiv de Consiliul Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean, în subsolul clădirii vor fi amenajate vestiarele personalului medical, farmacia Complexului, radiologia, garderoba pacienților şi spațiile tehnice.
La parter este proiectat corpul de legătură cu Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, cu intrarea prin noul corp al UPU. Aici va funcționa spitalizarea de zi a Pediatriei, Obstetricii, Neonatologiei, Chirurgiei, cu 21 de paturi. Accesele vor fi separate. În zona centrală va funcționa partea de internări.
La nivelul 1 va funcționa secția Pediatrie 1, pentru pacienții între 0-2 ani, cu 30 de paturi. Sunt proiectate și o zonă de terapie avansată (un nivel superior de îngrijire a pacienților), spații medicale conexe, sală de mese, biberonerie. Va funcționa și un salon cu trei paturi pentru copiii abandonați în secția de Neonatologie, până sunt preluați de Asistența Socială.
La nivelul 2 va fi zona Pediatrie 2. Aici vor fi și trei izolatoare (pentru că există grupe de vârstă diferențiate, cu pacienți de la 2 la 18 ani). Pe secție vor funcționa 42 de paturi și o sală de mese.
La nivelul 3 începe zona de Chirurgie Pediatrică, cu 38 de paturi și cabinete medicale. Vor exista aici și o salină și o ludotecă pentru micii pacienți. Și la acest nivel va funcționa o sală de mese.
La nivelul 4 este proiectată Ginecologia, cu 22 de saloane, cu 16 paturi pe zona septic și 28 de paturi pe zona aseptic, la care se adaugă izolatoarele. Cuprinde și un cabinet pentru consultații, cabinete pentru ecografii, săli administrative.
La nivelul 5 va fi Neonatologia. Aici vor funcționa o parte „clasică” de nou-născuți, cu 16 paturi, o altă zonă cu 24 de paturi, o izolare cu patru paturi pentru nou-născuți, câte opt paturi pentru prematuri și nou-născuții incubați. Acest sector este izolat, copiii vor fi supravegheați direct și indirect. Pe același etaj, dar separat ca flux, va funcționa zona de spitalizare pentru mame și nou-născuți (16 paturi) și trei saloane cu câte un pat, pentru izolare. Vor funcționa aici și o sală de mese, sterilizare, cabinet de consultații, spații pentru personalul medical.
La nivelul 6 se va regăsi partea de spitalizare Obstetrică-Ginecologie, cu sălile de nașteri. Se dorește adoptarea sistemului „suită”, după un standard european modern. Vor fi șase suite pentru nașteri. Este vorba despre spații care cuprind toate funcțiunile, pe un circuit unidirecțional, să nu fie necesar ca medicii să mai iasă din perimetru. A fost creat și un flux separat pentru vizitatori și un „nod administrativ” pentru medici. Tot aici vor funcționa și o sală de mese, 18 saloane cu câte două paturi, de tip „rooming in”, ceea ce înseamnă o abordare mai modernă a cazării mamelor și nou-născuților.
La nivelul 7 vor funcționa toate sălile de operație și secțiile de terapie intensivă separat pentru compartimentele Pediatrie și Obstetrică Ginecologie (fiecare cu câte 11 paturi și camerele tehnice aferente).
La nivelul 8 vor funcționa heliportul, spațiile cu echipamentele tehnice, cu chillerele, tablourile electrice, UPS-urile, tablourile de automatizare, camerele tehnice pentru panourile solare, cameră de odihnă pentru pilotul elicopterului SMURD.
Centru de Cardiologie
A doua mare investiţie pentru Arad aflată pe lista PNRR realizată de Ministerul Sănătăţii se referă la realizarea unui Centru de Cardiologie, în valoare de 10,5 milioane de euro. Încă o dată, suma a fost estimată în decembrie 2021. Autorităţile anunţau faptul că Aradul este aproape de a marca o premieră națională absolută în domeniul cardiologiei, prin coagularea unui centru, la Spitalul Județean Arad, care să aibă integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistică medicală.
Medicul cardiolog Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională, spunea anul trecut:
„Dacă pe partea de intervenție cardio-vasculară sunt mai puțin de 20 de județe, care au cardiologie intervențională în sistem public, pe partea de electrofiziologie cardiacă există doar șase centre în România care au aceste servicii. Faptul că Aradul va deveni al saptelea oraș din țară care va avea electrofiziologie cardiacă este extraordinar pentru că arădenii vor beneficia de niște servicii extrem de importante în ceea ce privește reducerea drastică a cazurilor de moarte subită cardiacă. Îmi doresc la Arad dezvoltarea unui centru imagistic propriu de cardiologie, așa cum funcționează în toate țările civilizate, unde imagistica cardiologică nu se mai face de către radiologi care deservesc toate serviciile dintr-un spital, ci se realizează specific de către cardiologi. Dacă acest lucru se va realiza în Arad, Aradul va marca o premieră națională”.
Nu e sigur
Chiar dacă obiectivele care privesc Aradul se află pe lista de 49 de proiecte promovate de Ministerul Sănătăţii, s-ar putea să nu prindem finanţare pentru una sau poate chiar pentru niciuna dintre investiţii. Pentru că, în cadrul unui comunicat, ministerul anunţă:
“Din această listă de 49 de obiective de investiții, în urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”.
Aşadar, există o posibilitate ca Aradul să nu reuşească să se “califice” în finala de 25. Totuşi, sperăm că nu va fi aşa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!