ARAD. După ani şi ani de procese, Spitalul Matern de pe strada Episcopiei, secţie a Spitalului Judeţean Arad, va trebui să plătească lunar chirie pentru a funcţiona în clădirea în care se află acum. La finalul lunii iunie, consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre prin care Spitalul Judeţean Arad pierde dreptul de administrare a clădirii de pe Episcopiei, urmând ca imobilul respectiv să treacă din domeniul public al Judeţului Arad în domeniul privat, urmând să fie restituit proprietarilor de drept. Totul, după ce instanţele au dat o sentinţă favorabilă referitoare la cererea de retrocedare înaintată de Fundaţia Caritatea, o entitate juridică creată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Aşadar, Maternul devine, cu acte în regulă, proprietate a acestei fundaţii. Numai că, odată cu această mutare, trebuia identificată o soluţie pentru funcţionarea secţiei de nou-născuţi, dar şi a celei de Obstetrică-Ginecologie, aflate în clădirea respectivă.În documentele Consiliului Judeţean Arad se arată următoarele:
„Având în vedere cererea de retrocedare nr. 97/14.09.2004, depusă în temeiul O.U.G. nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, republicată, de către Fundația Caritatea, prin care se solicită restituirea imobilului situat în municipiul Arad, fost Bd. Regina Maria nr. 12 (str. Consistorului nr. 7), actual Bulevardul Revoluției nr. 84-86 și Episcopiei nr. 5, județul Arad, prin Decizia nr. 1.508 din ședința din data de 06.04.2023, emisă de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, cu privire la soluționarea dosarului aferent cererii de retrocedare nr. 97/14.09.2004, s-a hotărât retrocedarea Fundației Caritatea, a imobilelor identificate potrivit Raportului de expertiză tehnică extrajudiciară în specialitatea construcții civile și industriale elaborat de S.C. Arcon-Cziszter S.R.L., prin inginer Cziszter Kalman, anexă la decizie, astfel: imobilul situat în municipiul Arad, Bulevardul Revoluției nr. 84-86 și str. Episcopiei nr. 5 județul Arad, în suprafață de 2.306 mp și construcțiile vechi C1 și C2 în suprafață construită de 646 mp, respectiv de 908 mp; imobilul teren situat în municipiul Arad, Bulevardul Revoluției nr. 84-86 și str. Episcopiei nr. 5, județul Arad, în suprafață de 1.941 mp; imobilul situat în municipiul Arad, Bulevardul Revoluției nr. 84-86 și str. Episcopiei nr. 5 județul Arad compus din teren în suprafață de 927 mp și construcția veche având destinația de bloc de locuințe și spațiu comercial la parter; apartamentul nr. 1, S+P+I+II, în suprafață construită desfășurată de 2.187 mp, situată în municipiul Arad, Bulevardul Revoluției nr. 86; imobilul teren situat în municipiul Arad, Bulevardul Revoluției nr. 86, corp A, cotă în suprafață de 558 mp/748 mp”.
Aşadar, în afară de construcţia mai nouă din curte, pe partea dreaptă, întreaga clădire care adăposteşte secţiile medicale despre care am vorbit mai sus au fost retrocedate comunităţii evreieşti. Mai mult decât atât, inclusiv drumul din curtea Maternului a devenit proprietatea Fundaţiei Caritatea.
Se lucrează la proceduri
După ce Consiliul Judeţean Arad a votat hotărârea prin care Spitalul nu mai are drept de administrare asupra Maternului, iar clădirea va fi transferată noilor proprietari, au început procedurile de predare-primire.
„Predarea imobilelor se va face prin protocol de predare-primire între deținătorul actual și titularul retrocedării”, se mai arată în documentele CJA. Apoi, va urma întocmirea unui contract de închiriere, urmând ca Spitalul Judeţean să plătească o chirie lunară pentru ocuparea clădirii şi terenului cu pricina. Trebuie precizat faptul că legea protejează instituţiile publice care funcţionează în clădiri retrocedate, iar Fundaţia Caritatea nu ar putea să dea o altă destinaţie clădirii, atâta timp cât Maternul nu are unde să se mute. „Titularului dreptului de proprietate îi revine obligația de a menține afectațiunea de interes public de sănătate, pe o perioadă de 10 ani de la data emiterii prezentei decizii. În perioada menținerii afectațiunii de interes public de sănătate, utilizatorul actual va plăti proprietarului o chirie lunară”, se mai arată în documente.
Aşadar, dacă Spitalul Judeţean Arad are nevoie de spaţiul de pe Episcopiei încă 10 ani de acum înainte, legea îi obligă pe proprietari să permită funcţionarea Maternului în clădirea respectivă până în anul 2033, cu condiţia achitării unei chirii lunare.
Aşteaptă noul Matern
Privind prin prisma informaţiilor prezentate mai sus, realizarea unui nou Matern este mai mult decât necesară. Iar demararea primelor proceduri pentru construirea Complexului Matern-Pediatrie în incinta Spitalului Judeţean au fost lansate exact când trebuie. Viitoarea clădire va primi finanţare prin PNRR, proiectul fiind evaluat la o valoare de aproximativ 115 milioane de euro. Teoretic, dacă vor fi respectate termenele din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, noul Matern ar trebui finalizat până în anul 2026, ceea ce înseamnă că Spitalul Judeţean va plăti chirie doar trei ani pentru funcţionarea actualului Matern în clădirea de pe Episcopiei. Însă este greu de crezut că o investiţie uriaşă, precum viitorul Complex care va apărea în curtea spitalului, ar putea fi finalizată într-un timp atât de scurt. Drept urmare, din acest moment, mingea este în terenul Consiliului Judeţean Arad, care va trebui să apese acceleraţia în ceea ce priveşte realizarea viitoarei clădiri.
Trimite articolul
Xa facut cineva un calcul , cum arata azi si ce s-a ales de cladirile retrocedate din Arad din 1990 si pana in prezent? ia vedeti , ar fi interesanta o statistica
in acest sens .
-
Tu ai facut un calcul cat li sa furat proprietarilor de cand au fost nationalizate?
-
Corect !
-
De peste 30 de ani ,se făcea un “județean ” nou nouț cu toate secțiile la un loc ,de secol XXI!
“Noul” matern NU are absolut nici o șansă să se facă pe PNRR, având în vedere termenul strâns până în 2026 ! Totul e gargară politicianistă!
-
Niște inculți începând de la primar pana la consilierul!ce sa dea înapoi și la cine? La niște urmași care vin din urma evreilor!mergeți în Germania și arătați o clădire retrocedata cuiva!nici una știți de ce? Pentru ca o data ce ai renunțat la tot și ai fugit din tara ca un las când au fost războaie ect,nai ce sa mai vi după 30 ,50 de ani să-ți recuperezi bunurile,o țară de corupti și de imbecili,