În cadrul bugetului 2014-2020, în acest domeniu vor fi investiți 325 de miliarde euro în statele membre, reprezentând 34,24% din volumul total al cheltuielilor UE pentru următorii 7 ani. Suma ce îi revine României pentru coeziune este de 21,8 miliarde euro, în creștere cu 10% față de alocarea 2007-2013.
„Politica de coeziune este motorul principal al Uniunii care contribuie la creșterea inteligentă, sustenabilă și inclusivă. Instrumentele acesteia au rolul de a pune în practică măsuri concrete precum atragerea de investiții, crearea de locuri de muncă și reducerea disparităților dintre regiuni”, a afirmat Iosif Matula, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.
Reforma politicii de coeziune creează un cadru strategic comun pentru toate fondurile structurale, care prevede încheierea unor contracte de parteneriat cu fiecare stat membru.
De asemenea, noile reguli se vor concentra pe investițiile într-un număr redus de obiective tematice legate de Strategia “Europa 2020” și pe o mai mare implicare a actorilor locali și regionali.
Politica de coeziune va continua să fie principala sursă europeană de finanțare în contextul cadrului financiar multianual 2014-2020 și va pune accentul pe crearea de locuri de muncă, eficiență energetică, inovație și cercetare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!