ARAD. Drumul de acasă, la locul de muncă. Un traseu banal pe care fiecare îl facem în fiecare dimineață aproape automat. Uneori nici măcar nu observăm dacă ceva s-a schimbat, dacă strada pe care mergem zilnic e mai curată, murdară, mai colorată sau dacă a mai apărut ceva nou prin vitrine. Pentru Adrian și Veronica, drumul de acasă la locul de muncă e întotdeauna făcut pe întuneric. Nu știu niciodată ce-i așteaptă, nu știu dacă prezențele pe care le simt în jurul lor sunt ostile sau pline de bunăvoință, nu au văzut niciodată acest drum ci îl parcurg mai mult intuitiv, fără a știi dacă o bordură sau o groapă nu a apărut peste noapte în calea lor. Au nevoie de doi ochi care să îi conducă în întuneric, care să îi avertizeze de pericolele din drumul lor, care să-i ajute să ajungă cu bine la locul de muncă și înapoi acasă. Au nevoie de MAX, câinele ghid care îi ajută să ajungă cu bine acolo unde își doresc. Și au nevoie de noi, de arădeni, să acceptăm prezența lui Max printre noi: în mijloacele de transport în comun, în restaurante, în magazine, farmacii sau oriunde cei doi tineri fără vedere vor să ajungă.
Primele reacții
Viața lui Adrian și a Verei s-a schimbat în ultimele zile, de când Max este cu ei, la Arad. Ajung în fiecare dimineața la locul de muncă (Centrul de Recuperare Ghiocelul) ajutați de Max. Și pentru ca totul să decurgă fără probleme, sunt alături de ei, pentru câteva zile, și doi oameni remarcabili care s-au străduit ca acest proiect să se finalizeze cu bine: Anca Vasile, director de program în cadrul Fundației Light Into Europe, fundația care dezvoltă programul de câini pentru nevăzători, și expertul consultant Alan Brooks, cel care de ani de zile antrenează câinii pentru a fi „lumina” celor fără vedere.
După câteva zile, tinerii arădeni sunt optimiști: populația începe să se obișnuiască cu prezența lui Max. Chiar dacă la început, mai ales în mijloacele de transport, au existat și se mai fac încă auzite voci care ripostează la prezența câinelui în tramvai, ei speră că, încetul cu încetul, arădenii vor înțelege că acest labrador nu este un câine de companie, ci este ajutor indispensabil pentru ei. A fost parafat și un acord între DGASPC și Compania de Transport Public, care permite câinilor ghizi să urce în tramvaie, dar bunăvoința și înțelegerea călătorilor depinde de fiecare dintre noi.
Mai multă înțelegere au avut din partea managerilor de restaurante sau cafenele, care au acceptat, cel puțin o parte din ei, prezența câinelui în local. De altfel, Max este antrenat să stea foarte cuminte sub masă, indiferent de ce se petrece în jurul lui, indiferent de cât timp aleg stăpânii să-și petreacă acolo. „Mulțumim celor care ne înțeleg și ne acceptă cu Max în localul lor. Pentru noi e foarte important să găsim înțelegere din partea arădenilor. Acest câine ne-a ajutat să ne obținem independența. Să putem merge singuri unde dorim, să nu mai rugăm alte persoane să vină cu noi”, a declarat Adrian.
Dacă în drumul vostru prin oraș o să vedeți un cuplu de tineri, însoțiți de un labrador negru, cu ham alb, care ocolește toate obstacolele, care se oprește la semafor, la fiecare bordură și își anunță astfel stăpânii că ceva trebuie ocolit, să știți că e Max cu Adrian și Vera. Nu au nevoie de mila noastră, ci doar de înțelegerea noastră, nu vor să fie compătiți, ci doar tratați cu respectul pe care orice ființă îl merită. Cât despre Max, nu e un câine obișnuit, ci unul absolut special care și-a câștigat dreptul de intra oriunde prin ajutorul pe care îl oferă celor fără vedere. Nu poți despărți un om de propriii lui ochi, nu-i așa?!
Cine e Max
Max este un labrador special, antrenat să ajute oamenii fără vedere, precum Adi și Vera. Ani buni de antrenamente făcute în Marea Britanie, și Max a devenit „lumina” celor doi. E primul câine ghid din lume care lucrează cu doi stăpâni, cei doi tineri arădeni, care au acceptat bucuroși să învețe să muncească și printre puținii câini din țară care ajută persoanele fără vedere. Nu reprezintă nici un pericol pentru ceilalți, nu mușcă, nu sare, nici măcar nu latră. Este foarte curat, deparazitat, vaccinat. Totul prin grija Fundației Light into Europe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!