L-au cunoscut pe Max, câinele ghid, cel care îi poartă prin lume pe cei doi tineri, Vera și Adrian. Cei doi tineri orbi pe care îi vedeți pe stradă, la concerte, la teatru, prin magazine, prin restaurante, împreună cu câinele lor Max. Cei trei au venit la întâlnirea cu copiii de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad, cu cei din clasa I, învățător Burciu Emilia, și cu cei din clasa a IV-a, învățător Codruța Țibulcă.
O întâlnire pe care cei mici nu o vor uita prea repede. Au aflat povestea labradorului care stătea întins în mijlocul lor, fără să deranjeze pe nimeni. Au aflat cum a fost adus tocmai din Anglia, după doi ani de dresaj, cum îi ajută în viața de zi cu zi pe stăpânii lui, cum îi poartă în locurile în care vor să ajungă, cum îi ferește de pericole și își îndeplinește la perfecție rolul de ochi pentru cei doi. S-au mirat când li s-a spus că Max ascultă 300 de comenzi și poate învăța 3.000 de trasee. L-au declarat un super erou, i-au făcut declarații de dragoste, în limba engleză, pentru că este singura pe care o înțelege, l-au îmbrățișat și cu greu s-au dezlipit de el. Pentru că pentru ei, Max e cîinele ideal: nu latră, nu mușcă, e deștept, e frumos și îi place să se joace cu copiii. Cu o singură excepție: atunci când stăpânii îi pun hamul alb, pe care l-au scos pentru momentul de joacă, și câinele înțelege că este în misiune. Aceia de a-i purta pe cei doi în lume, de a le garanta independența în viața pe care noi, cei care vedem, o traversăm cu atâta ușurință.
Nu a fost o lecție despre neputință și frustrare, ci o lecție despre viață, despre curaj, despre frumusețea unei prietenii trainice dintre doi oameni, Vera și Adi, și câinele lor, Max. O lecție pe care cei doi au spus-o în multe clase din mai multe școli arădene, convinși că dacă îi vor cuceri pe copii, aceștia vor spune povestea mai departe părinților și bunicilor și așa Max va fi privit cu drag și cu înțelegere oriunde ar fi întâlnit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!