NĂDLAC. În urmă cu aproximativ două săptămâni vă anunţam despre faptul că un fermier din Nădlac a decis să facă un test prin care să afle dacă există omenie şi civilizaţie printre locuitorii din zonă. Mai precis, a semănat cu mazăre o tarla de 4.000 de metri pătraţi şi i-a chemat pe oameni să îşi culeagă ei mazărea proaspătă, direct din câmp. În schimb, fiecare urma să lase într-o cutie suma de bani pe care o considera corectă. Nu a fost impus niciun preţ, nu a fost stabilită nicio taxă, fiecare trebuia să lase cât credea de cuviinţă. Marţi, 21 mai, s-a dat startul la cules. Zeci de oameni din Nădlac, dar şi din localităţile învecinate, au venit să îşi culeagă mazărea proaspătă direct din câmp, tarlaua fiind în apropierea unui drum asfaltat, cu acces facil.
„Am rămas şocat de amploarea pe care a luat-o acţiunea gândită de mine”, ne-a declarat Jano Balint, fermierul nădlăcan care a avut această iniţiativă.
Potrivit lui Jano Balint, peste 150 de oameni au vizitat tarlaua cu mazăre, de marţi până joi. Fiecare şi-a cules păstăile după bunul plac şi a lăsat bani în cutia montată în zonă.
„Pe lângă oameni din Nădlac, au fost oameni din Semlac, Şeitin, Pereg, Pecica şi Arad. Am avut chiar oameni de la Timişoara care au venit şi au cules mazăre”, ne-a spus fermierul nădlăcan.
Acesta spune că fiecare dintre cei care au intrat pe tarla s-a comportat exemplar: au cules mazărea, au fost atenţi, nu au smuls plantele, nu le-au călcat.
„Iniţiativa poate fi declarată drept un succes nesperat. După cum credeam, există omenie, cinste şi civilizaţie. Dovadă stă modul în care s-au comportat toţi cei care au venit să culeagă mazăre”, ne-a mai declarat Jano Balint.
Pe lângă comportamentul celor care au venit pe tarla, fermierul a avut cuvinte de laudă şi pentru alte persoane. „Într-una din seri, o femeie din Nădlac, pe care nici măcar nu o cunosc, m-a contactat să îmi spună că cutia pentru bani este plină ochi şi bancnotele atârnă pe afară. Şi mi-a zis să merg să iau banii, să nu ajungă pe mâinile cui nu trebuie. Atâta de multă omenie există”, ne-a relatat nădlăcanul.
După cum a ţinut să precizeze încă de când a pus la cale această iniţiativă, Jano Balint anunţă că banii adunaţi de la oamenii care şi-au strâns singuri mazărea vor fi donaţi centrului de bătrâni din Nădlac.
„S-a făcut deja o donaţie către centru. Marţi, mai mulţi studenţi şi profesori de la Facultatea de Agricultură din Timişoara au venit şi ei la tarlaua cu mazăre şi au cules păstăile. Toată cantitatea culeasă de aceştia a fost donată centrului de bătrâni din oraşul nostru. Mai departe, la finalul acţiunii, banii adunaţi vor fi, de asemenea, donaţi acestui centru”, a declarat fermierul, care este membru al Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan.
Jano Balint a spus că, după succesul acestei acţiuni, cu siguranţă va organiza şi la anul o astfel de iniţiativă.
„Îmi doresc ca şi alţi fermieri să iniţieze astfel de acţiuni, dacă au văzut că există civilizaţie în oamenii din jurul nostru. Eu unul, sigur voi continua şi la anul”, a concluzionat fermierul nădlăcan.
Trimite articolul
XFelicitări!! Deci se poate si in Romania….hai sa încercăm toți…!!!
-
asta-i o dovada ca se poate (cel putin la intrarea in Romania)…!