Arad. Mediale aniversară pentru un muzeu din Arad. În semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanților la înfăptuirea unităţii naționale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire, președintele Klaus Iohannis a conferit, zilele trecute, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” – Muzeului Memorial Universitar „Vasile Goldiş” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Fondatorul Muzeului Memorial „Vasile Goldiş” este regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte şi rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cel care an de an a cinstit memoria lui Vasile Goldiş.
Medalia oferită de președintele României a fost primită cu bucurie de universitarii de la UVVG. „Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad salută şi se bucură de aceasta extrem de onorantă distincţie. Mulţumim Preşedinţiei României şi domnului Preşedinte Klaus Iohannis pentru conferirea Medaliei Aniversare Centenarul Marii Uniri” – a declarat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rector UVVG Arad.
În această locație sunt expuse o serie întreagă de obiecte personale ale lui Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu, care atestă elemente importante ale vieții private și publice desfăşurate de aceștia, dar și o colecție interesantă a ziarului Românul.
Muzeul este o iniţiativă privată a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, constituit în clădirea ce a găzduit o bună bucată de timp redacţia ziarului „Românul”, un imobil cu valoare de simbol pentru comunitatea arădeană. Iniţiativa s-a dorit să înfrunte timpul, lăsând să se înfiripe fărâma de viaţă care a conturat marile momente trăite în Palatul Românul, atunci când aici se plămădea strategia Marii Unirii.
Prin expoziţia permanentă de aici s-a încercat reprezentarea stilului de viaţă al celor care au trăit acolo, a câte ceva din zbaterile care au constituit viaţa culturală de la redacţia unei publicaţii care a făcut istorie, ziarul Românul, ne mai spune liderii UVVG.
Dintre obiectele personale ale lui Vasile Goldiş expuse, au fost amintite: Foaia matricolă din învăţământul secundar, Diploma de maturitate, Diploma de profesor, Diploma de absolvire a studiilor superioare, acte personale (paşaport, livretul militar, diverse adeverinţe, acte care dovedesc demersul civic al lui V. Goldiş, sentinţa de divorţ de după primul mariaj), o bogată corespondenţă – printre cei care se regăsesc în aceste mesaje fiind nume celebre I. L. Caragiale, O. Goga, N. Titulescu, fotografii de epocă originale, deosebit de valoroase, publicaţii conduse de V.Goldiş sau la care acesta a colaborat, cărţi din biblioteca acestuia, unele purtând semnătura lui etc.
Toate aceste exponate au fost achiziţionate în timp, de la diferite persoane preocupate de strângerea de documente, respectiv de la urmaşii lui Vasile Goldiş.
Spiritul epocii este susţinut şi prin refacerea unor spaţii caracteristice acelei perioade (sufragerie, respectiv biroul redacţional) şi prin expunerea în vitrine a unor imagini şi documente de epocă în condiţii grafice de excepţie. Vizitatorii muzeului se pot întâlni aici cu istoria, cu generaţia de aur a Aradului.
Trimite articolul
XFENOMENAL:)))))
rahat pe bata …