ARAD. Seara de operetă programată pentru data de 27 martie – şi amânată pentru o dată care va fi anunţată ulterior – va fi înlocuită în seria de evenimente ale Filarmonicii de un Medalion Wolfgang Amadeus Mozart, care îl va avea ca principal protagonist pe admirabilul pianist Adrian Suciu, astăzi unul dintre numele cele mai accesate în perimetrul concertistic al Austriei.
„Între calmul și seninul Haydn și frământatul și vulcanicul Beethoven, se înalță figura luminoasă a lui Mozart, în a cărui muzică, alături de bucuria juvenilă, de optimismul reconfortant, putem găsi și ecouri ale durerii și ale suferinței. Propunem pentru seara de joi de concert o muzică a jalonării printre aceste intense trăiri mozartiene”, se arată în comunicatul Filarmonicii de Stat Arad
Sub bagheta dirijorului Cristian Neagu, ansamblul simfonic se confruntă cu ultima simfonie mozartiana, nr. 41, „Jupiter” şi un program de acompaniamente, două dintre cele mai geniale partituri destinate pianului concertant, apărute sub semnătura unuia dintre cei mai versaţi pianişti compozitori ai lumii.
Adevărate pietre de hotar ale literaturii muzicale clasice, Concertul nr. 20 în re minor K. 466 şi Concertul nr. 21 în do major K. 467, cele mai celebre din seria celor 27 de concerte pentru pian semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, îmbină la superlativ performanţele de scena ale invitatului, instruit şi educat la Mozarteum-ul din Salzburg.
Joi seara, Adrian Suciu se confruntă deopotrivă cu maturitatea clasică şi grandoarea tragică a Concertului în re minor, K. 466 dar şi cu genialitatea şi harul melodic al Concertului în do major, K. 467, atât de admirat şi îndrăgit pentru poezia nocturnă din mişcarea sa lentă şi care a cucerit lumea clasică prin siguranţa, eleganţa şi strălucirea lui. Menţionăm totodată faptul ca celebrele partituri au fost cuprinse în cea mai recentă abordare discografică pe care pianistul Adrian Suciu a realizat-o în săptămânile precedente, în colaborare cu Orchestra de Camera din Tbilisi şi a cărei dată de apariţie este anunţată pentru luna mai.
Adrian Suciu
Născut în anul 1983 la Timişoara, Adrian Suciu şi-a început încă de la vârsta de 16 ani studiile la Universitatea de Muzică Mozarteum din Salzburg, absolvind summa cum laudae în anul 2005, secţia de pian (gradul academic Master of Arts M.A.) la clasa Prof. Cordelia Höfer-Teutsch. În acelaşi an a fost bursier Yamaha la Accademia musicale di Firenze, la clasa renumitului pianist Lazar Berman.
La aceeaşi universitate renumită şi-a continuat pregătirea muzicală prin studii în cadrul secţiilor dirijat orchestră (Prof. Dennis Russel-Davies), dirijat coral (Prof. Albert Anglberger), orgă şi muzica gregoriana (Prof. Hans Joseph Knaust). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Prof. Gabriel Amiraş (Trossingen/Germania), Klaus von Wildemann (directorul de studii muzicale al Operei de Stat din München) şi al maestrului Cristian Badea (dirijat).
Adrian Suciu a colaborat ca maestru corepetitor şi dirijor asistent la festivalurile: Tiroler Festspiele Erl/Austria, Festwochen für Alte Musik – Innsbruck, Chiemgauer Festspiele şi Europäische Wochen Passau/Germania sau Salzburger Festpsiele, asistand dirijori ca Ivor Bolton, Hans Graf, Gustav Kuhn, Leo Hussain, Fabio Luisi, etc. A fost angajat ca maestru corepetitor şi dirijor asistent la Teatrele de stat din Fürth şi Passau/Germania, iar la teatrul de stat din Salzburg ca şi colaborator permanent. De asemenea este colaborator permanent al academiei de vară din cadrul Universităţii Mozarteum şi al cursurilor de măiestrie din cadrul Săptămânilor academice europene, Montepulciano/Italia. În calitate de pianist acompaniator a colaborat cu artişti lirici de renume mondial precum: Francisco Araiza, Kurt Rydl, Robert Hale, Barbara Bonney, Edith Mathis, Grace Bumbry, Diana Damrau.
Citiți principiile noastre de moderare aici!