Unul dintre liderii aflaţi în prima linie în lupta cu noul coronavirus, doctorul Gigi Aiordăchioae, coordonatorul Zonei Roşii din fostul Spital Municipal, acolo unde sunt internaţi arădenii care au fost confirmaţi cu noul Covid-19 şi care au nevoie şi de alte intervenţii medicale, spune că doctorii, asistentele, infirmierele ori brancardierii nu sunt eroi. Sunt simpli oameni care îşi fac datoria. „Bineînțeles, cei care operează pacienții cu noul Covid -19 trebuie să își ia niște măsuri de protecție suplimentare, măsuri de protecție care fac actul chirurgical foarte greu de realizat. Subliniez faptul că noi nu facem altceva decât să ne exercităm profesia. Am văzut atât în presa scrisă, în cea vizuală, cât și pe rețelele sociale această titulatură, de eroi. Avem condiții grele, lucrăm într-adevăr în niște condiții dificile acum, avem nevoie de susținerea cetățenilor și a societății civile și avem nevoie de încurajări, dar nu suntem eroi pentru asta. Ne asumăm, ca profesie, faptul că suntem în prima linie în lupta cu noul coronavirus, ca și în orice act medical”, a spus Aiordăchioae în cadrul unei conferinţe de presă.
Particularităţi la Municipal
Medicul ce coordonează activitatea de la fostul Spital Municipal a făcut şi o scurtă prezentare a situaţiei de acolo. „Fostul Spital Municipal are o particularitate. Este un spital care prezintă un conglomerat de secții unde sunt tratați pacienți cu diverse patologii, iar unora, asociat, li se adaugă și noul coronavirus. S-au ivit unele probleme legate de crearea circuitelor medicale deoarece, cu excepția spitalelor care au ca specific bolile infecțioase, niciun spital din România nu a fost pregătit pentru o astfel de situație. Am rezolvat această problemă cu sprijinul colegilor din toate secțiile. Doresc să subliniez că statutul de pacient este destul greu de suportat și în condiții normale, cu atât mai mult în condițiile în care această patologie este inedită, existând în plus aceste măsuri de protecție în care pacientul trebuie să stea tot timpul față în față cu o persoană îmbrăcată în același echipament, nu îi vede decât ochii și aceia destul de greu, deoarece sunt acoperiți de diversele echipamente de protecție. Este destul de greu să fii pacient și să treci peste acest lucru, dar am încercat ca în fiecare zi pacienții să fie văzuți și de două ori, pe secțiile chirurgicale și pe cele medicale. Aceștia au posibilitate de a contacta personalul medical în permanență, avem chiar colegi tineri, rezidenți care iau contact telefonic cu pacienții și îi întreabă eventualele neajunsuri care pot să apară pe parcurs. Cred că lucrurile se desfășoară în condiții relativ normale având în vedere situația dată”, a declarat doctorul Aiordăchioae.
Se operează
Trebuie precizat faptul că, în fostul Spital Municipal, se efectuează intervenţii chirurgicale inclusiv pe pacienţi care sunt infectaţi cu noul coronavirus. Potrivit lui Aiordăchioae, au fost efectuate intervenţii chirurgicale atât de chirurgie generală, cât și de alte specialități: urologie, ortopedie, chirurgie plastică etc.
Trimite articolul
XMulti nici nu au ce căuta în sistemul sanitar ,dar sa li se mai spună “eroi”.Nici atunci când nu există covid-19 nu se îngrijeau de bolnavul suferind pe pat,dar acum nici atât.Nu spun că nu sunt excepții dar cei mai mulți sunt acolo pe degeaba.(treacă ziua ,sa vina salariul),așa va fi mult timp de acum înainte.Acum dacă ești infectat sau suspect nici nu se uita la tine ,acolo mori(sunt multe cazuri).Doctorii sunt mai multi care își dau interesul pt pacienții ,dar pe asistentele dintr-o secție poți să le numeri pe degetele de la o mana.
Inca un absolvent de Goldis. Am ajuns un oras de impostori cu toti analfabetii astia de la fabrica de diplome a lui Ardelean. Si oportunistii astia abia asteapta sa iasa in fata. Tupeu!
Sa ne fereasca Sfantu sa ajungem pe mana unor astfel de “eroi” aka felceri spagari absolventi de SRL-uri zise facultati. Atat timp cat esti platit pentru a face asta nu te poti numi erou.. Eroi sunt cei din cartile de istorie care s-au jertfit pt tara asta pe gratis.
Toata mascarada asta cu blocada populatie intre 4 pereti se intampla pentru ca sa nu se blocheze sistemul de sanatate…daca poate fi numit sistem. Sistem prin definitie e ceva care functioneza, nu pot spune despre ‘sistemul’ nostru de santate ca functioneaza, sistem care se gripeza la orice refuz al pacientului de a da spaga. Nimic nu merge fara spaga, asta de cum ai intrat pe poarta spitalului si pana la usa salii de operatie si la usa morgii daca vrei sa-ti scoti mortu netransat din spital. Astia nu sunt eroii mei, acum dintr-o data de cand cu covidul asta devin eroi??? Eroii mei sunt cadetii cazuti la Paulis si cei care au murit fara cruce in Siberia si in muntii Tatra. Daca doctorasii astia absolventi de goldis sunt eroi cu 10.000 lei pe luna…, mortii pe gratis de la Oarba de Mures ce sunt? Stimati ziaristi…mai usor cu epitetele…eroii adevrati se invart in mormintele nestiute cand va aud elucubratiile.
Am mare incredere in dl. dr. Gigi Aiordachioae . Este un medic chirurg foarte bine pregatit, care-si iubeste profesiunea si pacientii, este total dedicat bolnavilor ( asa cum sunt toti medicii chirurgi de la Spitalul Municipal ). De altfel tot personalul medical de la Municipal este bine pregatit si-si fac meseria cu discernamant. Am lucrat la Municipal multi ani, dar sunt foarte obiectiva in ceea ce afirm. RESPECT si MULTUMIRI pt. medici, asistente, infirmiere, brancardieri, etc. Trebuie sa fim solidari , avand in vedere perioada grea pe care o traim. Haideti sa nu mai criticam si sa-i sprijinim macar moral !