Arădenii consumă din ce în ce mai multe medicamente, iar asta se vede din sumele pe care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) le plăteşte, an de an, către farmacii.
„În anii 1997-1998, când nu exista CAS, medicii de familie aveau un plafon pentru prescrierea medicamentelor de 250.000 de lei vechi, lei din acea vreme. În 1999, când a început să funcţioneze Casa de Asigurări de Sănătate, consumul de medicamente a fost de aproximativ 800.000 de dolari. Până în 2008 au existat plafoane orientative pentru medicamente.
În trimestrul IV din 2008 s-a scos plafonul, iar rezultatul s-a văzut în 2009, când consumul pe 2008 s-a dublat! În 2011, bugetul alocat medicamentelor a fost, la nivel de Arad, de 84 de milioane de lei! Consumul de medicamente a crescut, au crescut şi sumele din acest sector… Este în regulă să crească, dar nu aşa de mult! Plafonul de 250.000 de lei vechi era, evident, prea mic, dar de la 250.000 de lei la nelimitat e cale lungă!” – punctează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al CAS Arad.
Şi pentru anul 2012 se preconizează un consum de medicamente de 20 de milioane de euro, dacă ţinem cont de consumul mediu lunar de medicamente din primele două luni ale acestui an.
Cauze…
Se poate explica creşterea cosumului de medicamente prin creşterea numărului bolnavilor sau prin agravarea bolilor de care suferă arădenii? Puţin probabil.
Care sunt, totuşi, cauzele care conduc la această situaţie? „Apetitul maxim pentru prescrierea medicamentelor este prima dintre cauze. În al doilea rând, nu se poate ca într-o ţară în care lucrurile funcţionează pe bază de bugete, furnizorii – fie ei medici, farmacişti sau spitale – să nu aibă niciun fel de limitare, măcar orientativă, pentru medicamente. În al treilea rând, este atracţia specifică pentru medicamente din categoria celor mai scumpe” – explică dr. Gheorghe Domşa.
În legătură cu medicamentele mai scumpe (care nu sunt, în mod obligatoriu, şi mai bune, mai eficiente), ar fi de menţionat că o parte foarte importantă din suma plătită de CAS către farmacii este pentru medicamentele compensate 50%. Medicamente luate la anumite indicaţii, pentru care bolnavii sunt obligaţi să scoată cât mai mult din buzunar…
Gheorghe Domşa: Apetitul pentru prescrierea medicamentelor a crescut foarte mult.
DIANA DUŢU
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!