Atraşi de oferta financiară a unor cabinete sau clinici medicale private, mai mulţi medici din afara judeţului Arad au ales să-şi pună competenţele profesionale în slujba arădenilor. Mai mult sau mai puţin cunoscuţi, medicii „stranieri” vin la Arad – în funcţie de programări – de la câteva ore la câteva zile pe săptămână.
E foarte bine pentru pacienţi. Problema e că, înainte de a presta la cabinetul din judeţul nostru, medicii au omis să treacă pe la Colegiul Medicilor (CM) din Arad – autoritate profesională locală – pentru a informa, măcar, că-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul aflat sub jurisdicţia CM Arad. 130 de medici, adică peste 10% din totalul doctorilor din judeţul Arad, se află în această situaţie.
Nu punem la îndoială faptul că aceşti medici au dreptul la liberă practică. Intră în responsabilitatea angajatorului să verifice acest lucru. „Probabil că sunt membri în alte colegii ale medicilor din ţară şi au dreptul de liberă practică pe tot teritoriul României. Nu e ilegal să practice în Arad dar, în mod normal, ar trebui să anunţe Colegiul Medicilor din judeţul Arad” – spune dr. Titus Ududec, preşedintele CM Arad.
Dincolo de anormalitatea situaţiei (un medic practică în Arad fără ştiinţa Colegiului Medicilor din judeţul Arad) există şi situaţii mai grave. De pildă, în judeţul nostru au fost înfiinţate şi funcţionează cabinete medicale pe diverse specialităţi (nutriţie, bioenergie, recuperare etc.) în care „specialiştii”… nu prea sunt medici. Nu generalizăm, dar sunt totuşi destul de mulţi „specialişti” care se autointitulează medici şi care, de fapt, nu sunt decât nişte persoane care au făcut un curs de una sau mai multe săptămâni într-un domeniu ce le-a suscitat interesul.
Din păcate pentru pacient, e destul de greu să facă diferenţa între un medic adevărat şi un farsor. Ar putea verifica, însă, la Colegiul Medicilor…
Lupta pe functii la Colegiul Medicilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!