În cadrul unui raport prezentat de Direcţia de Sănătate Publică Arad către Prefectura Arad, rezultă că doar 41 de cabinete medicale şcolare şi stomatologice şcolare asigură asistenţa medicală curativă şi preventivă pentru cele 150 de unităţi publice de învăţământ din judeţul Arad. Acestea aparţin şcolilor din municipiu, căci în mediul rural şcolarii sunt lăsaţi în grija… medicilor de familie.
Un medic la trei şcoli
Dana Negru,director executiv adjunct, DSP Arad a declarat: „ Fără nici o îndoială toată partea de oraş este acoperită când vine vorba de asistenţă medicală. În mod normal există medici care deţin şi câte trei şcoli cu asistentele şi cabinetele aferente. În ceea ce priveşte mediul rural, situaţia este salvată de către medicii de familie, care ne ajută foarte mult. Practic, în mediul rural, toate atribuţiile medicului şcolar sunt preluate de către medicul de familie din teritoriul respectiv”, a precizat directorul DSP.
Un cabinet la patru şcoli
Una din principalele atribuţii ale medicilor şcolari (sau de familie) este vaccinarea elevilor din ciclul primar şi gimnazial. Pe lângă aceasta, asistentele sau medicii trebuie să mai acorde primul ajutor în cazul accidentelor petrecute în timpul orelor de curs sau să rezolve micile probleme de sănătate apărute. Un simplu calcul indică faptul că în acest moment, la nivelul judeţului, avem un cabinet medical la patru şcoli şi un cabinet stomatologic la 21 de şcoli, ceea ce înseamnă că elevii îşi vor rezolva mai repede durerile de cap şi mai greu durerile de dinţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!