„Astăzi, dacă o persoană loveşte un medic într-un spital poate să fie sancţionată cu închisoare de la trei luni până la doi ani, sau cu amendă, după caz. Noi propunem înăsprirea pedepselor, similar cu cele aplicate în cazul agresiunilor asupra funcţionarilor publici.
Astfel, agresorul ar fi sancţionat cu închisoare între şase luni şi trei ani. Mai mult, prin noua prevedere legală împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală. Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi au existat în ultima perioadă unele cazuri îngrijorătoare”, şi-a motivat gestul Attila Cseke, ministrul Sănătăţii. Acesta vrea să înăsprească pedepsele pentru pacienţii sau aparţinătorii care agresează medicii, asistenţii sau personalul nemedical, cum ar fi şoferii de ambulanţă. În acest sens, Cseke a sesizat comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi Ministerul Justiţiei.
Cazuri multe
Cei din linia întâi sunt, cu siguranţă, medicii şi asistenţii de pe salvare, precum şi şoferii ambulanţelor. În acest sens, am luat legătura cu Roberto Schill, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, pentru a afla dacă au existat sau nu cazuri în care personalul ambulanţier să fie atacat şi agresat. „Putem vorbi despre foarte multe incidente, de la simple îmbrânceli şi până la bătăi administrate medicilor şi asistenţilor de pe ambulanţă. Un caz recent a avut loc la Ineu, unde un pacient aflat în stare de ebrietate a dat cu pietre după ambulanţă şi după personal.
Din fericire, personalul a scăpat nevătămat, dar salvarea a avut de suferit, fiindu-i sparte geamurile. Un alt caz petrecut în urmă cu câteva luni a avut loc la Şiria. Aici un grup de biciclişti maghiari a vandalizat şi distrus toate trusele medicale şi echipamentul de pe salvare”, povesteşte Roberto Schill. Cu toate acestea, de departe, cel mai grav caz de agresiune s-a petrecut în anii 90. Atunci un medic de pe ambulanţă a fost ucis de către rudele unui pacient care primea îngrijiri medicale.
Măsură bine-venită
Prin prisma acestor cazuri, în care medicii au devenit victimele agresorilor, directorul Ambulanţei spune că măsura este una bine-venită. „Schimbarea legislaţiei ar asigura un plus de securitate personalului medical. Nu e totuna ca agresorul să ştie că dacă dă un pumn plăteşte o amendă sau pedeapsa ar putea fi mult mai gravă, chiar închisoarea”, a menţionat Roberto Schill.
Pedepse propuse
Noile pedepse propuse de către ministrul Cseke sunt următoarele: ameninţarea se va pedepsi cu închisoare de la şase luni până la doi ani, faţă de trei luni până la un an, cum este prevăzut în prezent. Vătămarea coporală gravă se va sancţiona cu închisoare de la trei la 12 ani, faţă de 2-7 ani, iar vătămarea corporală se va sancţiona cu închisoare de la şase luni la şase ani, faţă de pedepsele actuale de la şase luni la cinci ani.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!