Stăm tot mai bine în privinţa vaccinării copiilor. După campaniile de presă şi ale autorităţilor, acoperirea vaccinală a crescut spectaculos în judeţ, la 90 la sută. Nu e cât cere Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv 95 la sută, dar e mult mai bine decât în primăvară. Atunci, cea mai bună rată de vaccinare era de 81 la sută, în cazul grupei de vârstă de 18 luni. La copii de 8-9 ani, doar 63 la sută erau vaccinați.
În prezent, judeţul nostru se află pe locul trei în topul celor care au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă, de la debutul epidemiei. Avem aproximativ 1.020 de îmbolnăviri, iar şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor, majoritatea nevaccinate.
Cu toate că mediatizarea deceselor i-a făcut pe arădeni să înţeleagă importanţa vaccinului, mai sunt multe de făcut. Astfel, controalele efectuate de DSP Arad de la începutul anului în cabinetele medicilor de familie au vizat şi respectarea calendarului de imunizare.
Medici amendaţi
Purtătorul de cuvânt al DSP Arad, Daniela Cîrnaţu, ne-a declarat că au avut loc aproape o sută de acţiuni de control la medicii de familie şi au fost aplicate 20 de amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, dar şi 28 de avertismente. Majoritatea sancţiunilor au vizat probleme în gestionarea deşeurilor medicale, lipsa substanţelor dezinfectante şi nerespectarea calendarului de vaccinare.
În cazul a două cabinete de medicină de familie, activitatea a fost suspendată pentru o perioadă pentru că nu erau racordate la reţeaua de apă potabilă.
Dau vina pe părinţi
Unii dintre medicii care au o acoperire vaccinală mică afirmă că au mers acasă la copiii de pe listele de vaccinare, însă în multe cazuri părinţii nu au acceptat imunizarea. Unii au promis că vor merge ulterior la cabinete, dar nu au făcut-o, însă există şi numeroase cazuri în care copiii au fost duşi din ţară, la părinţii lor care lucrează în străinătate, în general în Spania, Italia şi Germania, astfel că nu au fost vaccinaţi.
Presaţi de autorităţi să crească rata de imunizare, medicii de familie solicită introducerea vaccinării obligatorii, invocând că nu au posibilităţi legale de constrângere a părinţilor.
„Ţine de siguranţa naţională”
Reprezenzanţii Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Arad cer să fie introdusă cât mai repede vaccinarea obligatorie. „Nu avem metode legale de constrângere a părinţilor, de aceea susţinem introducerea vaccinării obligatorii. Rolul vaccinului nu este doar de apărare în faţa bolilor, dar şi de a crea o barieră în jurul celor care nu pot fi vaccinaţi pentru că au contraindicaţii, fiind bolnavi cronici sau cu diverse malformaţii. Vaccinarea e o problemă de siguranţă naţională şi trebuie tratată ca atare”, a declarat preşedintele SMF Arad, Adrian Dărăbanţiu.
Din 2018
În urmă cu o lună, Guvernul a aprobat proiectul de lege care instituie obligaţia vaccinării copiilor. Lgea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar potrivit acesteia, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!