ARAD. Aşa cum vă informam, luni seara a avut loc o a avut loc ședința comună a medicilor de familie arădeni și a medicilor specialişti din ambulatorul independent. Întâlnirea acestora a fost provocată de intenţia CNAS de a diminua drastic veniturile celor două categorii de medici, intenţie exprimată în documentele publicate pe site-ul CNAS, la secțiunea transparență decizională – modificarea HG 521/2023, Ord. 1857/441/2023.
În cadrul şedinţei de luni s-a decis că miercuri, 17 ianuarie, la ora 12, în faţa Prefecturii Arad, va avea loc un protest al medicilor împotriva noilor prevederi preconizate, care ar scădea cu 30-50% plata serviciilor efectuate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
„Dacă sunt PACIENȚI dornici să ni se alăture, îi aşteptăm cu drag, ei fiind cel puţin la fel de interesaţi ca noi, consecinţele falimentelor, renunţării la contractul cu Casa, închiderii sau vânzării cabinetelor etc. urmând să îi lovească şi afecteze foarte violent şi în cel mai scurt timp” – precizează organizatorii protestului.
Dacă revendicările lor nu au efectul scontat, medicii ameninţă cu sistarea completă a activităţii.
De ce?
Totodată, Patronatul Medicilor de Familie Arad, Medicii din Ambulatorul independent şi Societatea Medicilor de Familie Arad au transmis un comunicat comun în care explică de ce s-a ajuns în această situaţie de criză şi ce îşi doresc ei.
„După cum știți categoria socio-profesională a medicilor în general s-a delimitat de formele de protest, încercând soluționarea problemelor pe căi diplomatice și legale. În acest moment ele s-au epuizat. Stimați pacienți, trebuie să știți în ce mod și la ce valoare plătește CNAS serviciile medicale în Asistența Medicilă Primară și Asistența Medicală de Ambulatoriu. Pentru Asistența Medicilă Primară plata se face printr-un puctaj <per capita>, asta însemnând că pentru fiecare asigurat înscris există un număr de puncte care se înmultește cu valoarea diminuată de la 12 lei la 7,7 lei/an, reprezentând 35% din factura decontată și serviciile medicale 20/24/28/ zi, acestea având un alt număr de puncte, înmulțite cu valoarea diminuată de la 8 lei la 6,2 lei, reprezentând 65% din factură. Toate serviciile acordate peste această limită, de ani de zile, CNAS și Ministerul Sănătății le introduc prin reglementări în plata per capita. Aceste diminuări în final, asociate cu modificările Codului Fiscal, reduc venitul cabinetului în medie cu 45%. Din acest venit al cabinetului, medicul plătește funcționarea cabinetului, însemnând de la utilități până la plata angajaților, iar suma rămasă se consideră venitul medicului. Pentru Asitența Medicală de Ambulatoriu plata serviciilor cu CNAS se realizează prin punctajele pentru servicii medicale și pentru proceduri, ele în final fiind înmulțite cu valoarea diminuată de la 4,5 lei la 3,3 lei. Trebuie menționat că există un plafon maximal peste care CNAS nu mai plătește serviciile, respectiv maxim 20/24/28/ zi. Și în acest caz vorbim tot de venitul cabinetului din care se plătesc funcționarea lui (chirii/redevențe, rate la aparatură etc.) și după achitarea acestora, ce rămâne este venitul medicului” – detaliază medicii arădeni.
Ce îşi doresc?
Principala dorinţă a medicilor constă în normalitate, predictibilitate și un act medical sigur pentru pacient.
„Scăderea veniturilor cabinetelor are impact direct asupra dezvoltării acestui segment de medicină. Fără un venit predictibil nu se poate achiziționa aparatura, nu se poate realiza un serviciu medical calitativ. Când venitul scade brusc, există riscul de a ajunge acest segment al medicinei în incapacitate de plată, respectiv faliment. Cine va suferi? Din nefericire, pacientul, medicii tineri alegând să plece în țări unde sunt respectați” – atenţionează medicii, în numele cărora semnează dr. Lidia Popa (Patronatul Medicilor de Familie Arad), dr. Cătălin Costea (reprezentantul Medicilor din Ambulatorul independent) şi dr. Toth Csongor (Societatea Medicilor de Familie Arad).
Noutate: verificare înainte de decontare
Corpul medical arădean mai face referire şi la o terminologie nou introdusă în modificările legislative – „validarea conform normelor” – şi la semnificaţia acesteia.
„Ce înseamnă acest lucru pentru aceste cabinete, care încă din luna octombrie 2023 au primit cu mari întărzieri plata aferentă serviciilor efectuate? Conform proiectului de modificare a H.G. 521/2023, <validat conform normelor – înseamnă confirmarea înregistrării serviciului medical pe care furnizorul, pe proprie răspundere, l-a raportat ca fiind efectuat conform contractului, acesta urmând a fi supus agregării la nivel naţional şi verificării în vederea efectuării decontării. Orice serviciu înregistrat în sistem va face obiectul confirmării efectuării serviciului din partea beneficiarului/ unul dintre membrii de familie cu grad de rudenie I sau II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal, începând cu data implementării prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.> Acest lucru însemnând că în momentul în care nu se va realiza această confirmare, chiar și pentru un singur serviciu medical din cele în medie 420/lună, nu se va putea genera decontul și plata acestui furnizor de servicii medicale, respectiv aceste cabinete nu vor putea fi plătite” – explică medicii arădeni.
În final aceştia reiterează:
„Nu ne dorim multe, ci normalitate, predictibilitate și să putem oferi un serviciu medical de calitate. Acest lucru înseamnă un SIUI funcțional, debirocratizare și plata serviciilor la un tarif corect și la timp. În lipsa acestora, suntem nevoiți să continuăm aceste proteste, chiar sistând complet activitatea.”
Trimite articolul
XSerios, la ce salarii aun unii din ei, nu-si dau seama ca e un pic cam exagerat? O cunostinta de familie, medic de familie, castiga cateva mii bune de euro din cauza ca are multi pacienti in subordine.
daca are multi pacienti MF castiga f bine dar după cum spunea cineva el face multe trimiteri la specialisti si scapa repede de bolnavi / asta e considerata consultatie/
Daca s-ar elimina trimiterile cerute de pacienti ar fi f bine Sa mearga bolnavul cu cardul in mana direct la specialist ca doar MF nu are se ca-i faca mai ales daca e vorba de ORL Oftalmo dermato etc E doar timp de asteptare aiurea in cabinetul MF
Îl reînviați iarăși și iarăși pe Caragiale ?!?
sa scrie aici domnii MF cate vizite au facut intr-un an la pacientii cronici si gravide sau femei cu copii mici
Vreau sa ii vad facand vizite acasa la bolnavii cronici atat in orase cat mai ales pe coclaurile din mediul rural ai apoi sa ceara bani mai multi