ARAD. Ordinul de ministru al Sănătăţii, prin care medicii de familie sunt obligaţi să monitorizeze pacienţii diagnosticaţi cu noul coronavirus, dar şi să îi declare vindecaţi, a fost anulat parţial de Curtea de Apel Timişoara, după ce medicii de familie din Arad au atacat acest ordin în instanţă. De ce au ţinut doctorii noştri să se împotrivească acestui ordin? Pentru a-şi „păzi spatele”, după cum spun chiar ei. Asemeni multor legi care ne guvernează ţara, şi ordinul prin care medicii de familie au preluat pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus pare să fi fost scris pe genunchi, fără consultări prealabile şi fără a oferi o protecţie medicilor de familie.
„Societatea Medicilor de Familie a contestat ordinul la Curtea de Apel Timişoara. Sunt anumite paragrafe din acest ordin care se referă la competenţa medicului de familie. Curtea de Apel Timişoara ne-a dat câştig de cauză, asta însemnând că se recunoaşte că ordinul excede competenţa medicilor de familie. Aş mai dori să menţionez faptul că activitatea medicală, respectiv cea de monitorizare a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus nu va fi afectată sub nicio formă, ea se va desfăşura în continuare”, a spus Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Arad. Medicii spun că ordinul le dă directive în privinţa bolnavilor Covid, dar aceste directive contravin legilor în vigoare.
Practic, un medic de familie, care nu are specializare pe Boli Infecţioase, nu poate să constate dacă un pacient Covid este vindecatnumai pe faptul că a trecut perioada de 14 zile de la momentul în care pacientul respectiv a fost declarat pozitiv.
„La un moment dat, a apărut în vară un ordin prin care Covid a fost catalogată boală infecţioasă de tip A. Prin acest nou ordin, ni se alocă activităţi care exced competenţa noastră. La un moment dat, se poate întâmpla ceva şi noi nu avem cum să ne apărăm. Codul Penal precizează faptul că depăşirea competenţelor cu bună ştiinţă este culpabilă. Dacă suntem atacaţi pentru malpraxis, nu avem cum să ne apărăm. De acolo a pornit ideea noastră de a ataca acest ordin. Al doilea motiv este că suntem obligaţi să declarăm pacienţii vindecaţi automat după 14 zile, fără a avea vreun criteriu clinic sau paraclinic. Boala asta este foarte personalizată şi nu avem certitudinea că pacienţii sunt vindecaţi după 14 zile”, a spus şi Csongor Toth, vicepreşedintele medicilor de familie din Arad.
Decizia Curţii de Apel Timişoara poate fi atacată de Ministerul Sănătăţii, dar medicii de familie din Arad speră că şi Instanţa Supremă va menţine decizia judecătorilor de la Timişoara. „Practic, această sentinţă forţează Ministerul Sănătăţii să aranjeze legislativ situaţia, să fim şi noi protejaţi, să ne ajutăm şi pacienţii”, a mai spus Csongor Toth.
Rămân pe baricade
Chiar dacă instanţa a decis să le dea dreptate medicilor de familie, aceştia spun că vor continua să monitorizeze pacienţii care suferă de Covid-19. „Ne-am monitorizat pacienţii şi îi vom monitoriza şi de acum înainte, nu îi lăsăm de izbelişte. Această chestiune nu îi va afecta pe ei în niciun fel”, a mai spus vicepreşedintele medicilor de familie din Arad.
Trimite articolul
XAsa este. Cea mai buna legatura sa o ai cu medicul de familie iar testele sa fie distribuite gratuit acestora pt.testarea pacientilor .
Acesti asa zisi doctori , care jumatate din ei nu stiu nimic si nu fac nimic , decat sa-ti ia 10 lei pt o adeverinta scoasa la printer , cand a venit timpul sa puna mana sa faca ceva fug ca sobolanii.
Ce daca nu au mai facut asta , nimeni nu a mai facuto , toti invatam si facem lucruri noi in viata , nu le cere nimeni sa opereze pe creier , e o procedura standard , dar lor le e lene si sa dea 2 telefoane. Rusine !
-
@Daci, de ce sa faca ei, pt ce sa să fie ei implicați în acest ” virus “?