În acelaşi material şeful ambulanţei făcea referire şi la introducerea medicinei de urgenţă ca materie separată şi obligatorie în programa facultăţilor de medicină pentru a preveni astfel de situaţii. Ofensaţi de acuzele primite, medicii de familie reprezentaţi de doctor Adrian Maghera, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Arad, dau un răspuns doctorului Roberto Schill.
Nu este anestezist
Specialitatea medicină de familie, conform reprezentantului medicilor de familie, diferă de cea de urgenţă, deoarece medicii nu pot practica la cabinet medicina de urgenţă aşa cum nu operează apendicita acută sau să asiste la naşteri. În schimb, dacă întâmplător în cabinet se produce un stop cardiac sau o femeie începe să nască pe trepte, Maghera susţine că medicii vor face tot posibilul pentru a salva situaţia. “Aceasta nu înseamnă nici să ne cumpărăm defibrilatoare și nici să ne dotăm cu aparatură ATI (anestezie/terapie intensivă) sau computer tomograf. Așadar, să facem diferența între întâmplare, accident, catastrofă, neșansă și responsabilizarea noastră pentru manevre în afara specialității”, a declarat doctorul Adrian Maghera.
Medici versus asistenţi
Când vine vorba de confruntarea dintre asistenţii ambulanţei şi medicii de familie reprezentantul medicilor susţine că, “această comparaţie între medicii de familie şi asistenţii dumneavoastră este ca şi cum ai compara merele cu perele” şi declară că nu este o afirmaţie ofensatoare la adresa medicilor ci mai degrabă pentru asistente. “Diferenţa este că oricare medic de familie ar învăţa ce e de făcut în sala de operaţie sau pe ambulanţă în câteva săptămâni, în timp ce asistenta ar avea nevoie de nouă ani pentru a învâţa ce se întâmplă în cabinetul medicului în caz că ar reuşi la admitere. Mai mult de atât, stopuri cardiace în cabinetul medicului de familie se petrec cu aceeaşi frecvenţă ca şi pe terenurile de sport sau la gară”, a încheiat doctorul Adrian Maghera.
Găsirea unor soluţii
“Noi aşteptăm din partea unui director de salvare într-un oraş de talia Aradului, diplomaţie, inteligenţă, cunoaşterea în detaliu a legislaţiei şi privirea de ansamblu. Altfel dialogul devine nul. Pentru defibrilatoare în cabinetele rurale trebuia să găsiţi sursa finanţării, pentru a schimba programa din facultăţi trebuia acţionat la acel nivel. Medicii de familie arădeni, prieteni declarați ai dumneavoastră, vă așteaptă să găsim soluții spre binele pacienților”, a încheiat reprezentantul medicilor de familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!