De luni, 16 octombrie, toți medicii de familie – vorbim de 263 de medici în județul Arad, respectiv 11.000 în România – vor purta banderole albe în semn de protest. Şi, dacă nemulţumirile lor nu îşi vor găsi rezolvare, e posibil să se ajungă la proteste în stradă.
Nemulțumirile medicilor de familie sunt vechi și deja cunoscute: nerezolvarea problemelor specifice medicinei de familie, probleme asupra cărora s-a atras atenţia de ani de zile (numai în perioada 30 aprilie 2009 – 13 septembrie 2017, au fost depuse 130 de memorii, petiții, propuneri și alte documente oficiale); birocraţia excesivă din sistem, în dauna actului medical; faptul că România va rămâne cu mai puţin de jumătate din medicii de familie în următorii 10 ani; subfinanţarea medicinei de familie.
„Ne–am plictisit de vorbe goale!”
„De luni, 16 octombrie, vom purta banderole albe și vom merge până la sfârșit, până la rezolvarea problemelor din sistemul sanitar. Ne-am plictisit de vorbe goale. Vrem să se facă ceva concret. Am demonstrat că am avut răbdare, am depus destule memorii. Acum încercăm doar să nu implicăm pacienții în acest demers”, ne-a prezentat situaţia dr. Adrian Dărăbanțiu, președintele Asociației „Societatea Medicilor de Familie” Arad.
La nivel național, asistenței medicale primare îi este alocat, din totalul fondurilor destinate Sănătății, un procent de sub 6% – cel mai mic procent din Europa, acolo unde media este de 9–15% -, iar acest procent scade anual. De reținut că medicina de familie se adresează întregii populații și soluționează aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel național.
Mai mult, conform informaţiilor furnizate de către dr. Dărăbanţiu, în mediul rural, unde trăiește mai mult de jumătate din populația României, medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale. Ce este mai dureros, spune medicul, e faptul că peste 60% din medicii de familie, în acest moment, au peste 55 de ani, ceea ce înseamnă că România riscă să rămână, în următorii 10 ani, fără medici de familie.
Birocrație şi ineficiență
Dărăbanţiu a precizat faptul că, „înainte de Revoluția din 1989, unui pacient îi erau acordate aproximativ 14 minute pentru consultație, în timp ce întocmirea actului scris de mână dura 1 minut. Acum, în 2017, timpul acordat pacientului a rămas același, însă cel dedicat completării actelor a ajuns la 14 minute. Menținerea actualelor sisteme de raportare aduce consecințe grave asupra eficienței activității cabinetului deoarece: scade foarte mult procentul activității strict medicale, scade calitatea actului medical, reduce timpul petrecut cu pacientul, reduce timpul acordat de către medic propriei pregătiri”.
Toţi au recunoscut ieri că activitatea medicală este sufocată de aceste documente și îngrădiri birocratice. Vorbim de impuneri birocratice legate de modul de eliberare a concediului medical, modul de prescriere a medicamentelor, modul de înregistrare și raportare în sistemul informatic. Şi toţi au strâns rândurile.
„Noi, Colegiul Medicilor, suntem alături de medicii de familie. Medicina de familie bate pasul pe loc de mulți ani de zile. Cabinetul medical are și angajați pe lângă medici: asistente, femei de serviciu etc. De departe, cea mai mare problemă în acest segment de activitate este faptul că personalul pleacă și nu mai vine nimeni în locul acestuia”, a declarat dr. Titus Ududec, președintele Colegiului Medicilor din Arad.
Dialog până la proteste
„Deoarece problemele le știm, am venit și cu soluții, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu, soluții pe care le-am înaintat Guvernului. Noi suntem adepții dialogului, nu ne dorim să ajungem la proteste, dar suntem pregătiți și pentru asta”, a concluzionat dr. Adrian Dărăbanțiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!