Un medic generalist la 4.000 de elevi şi grădinari şi un medic stomatolog la peste 10.000 de şcolari şi preşcolari. Aceasta este situaţia la ora actuală în medicina şcolară arădeană. Norma stabilită prin lege este între 1.000-1.500 de elevi pentru un medic şi cam 800 elevi sau preşcolari la un asistent medical.
Situaţia cea mai dezastruoasă este în mediul rural unde nu există nici un medic şcolar. Toate atribuţiile lor sunt transferate medicilor de familie. Care sunt acestea, ne spune dr. Cotuna Cristina, medic primar igienă, de la Direcţia de Sănătate Publică Arad: „Un medic şcolar trebuie să facă triajul epidemiologic după vacanţele şcolare, bilanţul stării de sănătate, măsurătorile somatometrice, dispensarizarea pe cinci grupe de vârstă a celor bolnavi cronici, precum şi vaccinările”.
Dincolo, însă, de aceste sarcini periodice prezenţa unui cadru medical într-o şcoală cu sute de elevi este obligatorie. Un prim ajutor în cazul unui accident sau a unei probleme de sănătate este indispensabilă. Este de neconceput ca într-o grădiniţă, şi avem cazuri chiar de grădiniţe cu program prelungit, să nu fie în permanenţă un cadru medical.
Soluţia în cazul unor accidente este telefonul la 112. Ceea ce e mai grav este că în judeţ sunt localităţi, chiar comune, unde nici măcar medicul de familie nu vine în fiecare zi, având mai multe sate arondate.
Tot mai puţini
Situaţia durează de multă vreme şi, din păcate, numărul medicilor şcolari este în continuă scădere. Fie că pleacă la specializări, în concedii de maternitate sau în altă ţară, nimeni nu le-a luat locul. Posturile libere au fost blocate şi nu s-au mai făcut angajări de multă vreme, deşi cereri pentru deblocarea posturilor şi organizarea de concurs au fost depuse la Primăria Municipiului Arad şi cu siguranţă şi la alte primării. Aşa s-a ajuns la situaţia „fericită” în care un medic şcolar face naveta între cinci şcoli. Ceva mai bună e situaţia asistenţilor medicali.
La nivel de municipiu şi oraşe din judeţ, unităţile şcolare sunt acoperite în procent de peste 90%. Nu în toate există însă permanenţă şi, ca atare, asistenţii medicali sunt obligaţi şi ei să se deplaseze între mai multe unităţi şcolare.
Muncesc pro bono
În mediul rural, însă, nu există nici un medic şcolar. Toată munca lor este transferată medicilor de familie, deşi aceştia nu sunt obligaţi să presteze şi aceste servicii.
„Nici un medic de familie nu este obligat să accepte dar, din informaţiile pe care le am, nu cred să fie vreun caz în care vreun coleg să fi refuzat aceste sarcini. Ceea ce e sigur este că nu sunt plătiţi în plus. Tot ceea ce fac, fac în regim de voluntariat”, a precizat Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Arad.
Cele care teoretic ar trebui să solicite organizarea de concurs pentru aceste posturi sau măcar să încheie contracte cu medicii de familie pentru aceste servicii sunt primăriile, dar prea puţine au decis să facă acest lucru, deşi salariile acestor medici nu sunt din bugetele locale, ci vin de la Ministerul Sănătăţii, prin DSP.
Cu dinţii în privat
Dacă starea de sănătate a elevilor mai este, din când în când, verificată, dantura lor este lăsată la mâna medicilor din sistemul privat. Doar cinci sau şase şcoli au cabinete stomatologice şi medic stomatolog care să se ocupe de dantura elevilor. Toate în municipiu. E drept că pe piaţa privată nu se poate vorbi de o penurie de cabinete stomatologice dar costurile ridicate îi ţin deoparte pe elevi sau pe preşcolari, chiar şi pentru un control de rutină. Dar, cum nu sunt medici suficienţi nici măcar în spitale, greu de crezut că se va rezolva prea repede situaţia celor din şcoli. În cazul unor nenorociri se vor agita puţin spiritele şi apoi totul va reintra în normal, un normal care ne ţine încă prea departe de normalitate.
Veşti bune
Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, ne-a informat că au fost deblocate 8 posturi şi că urmează să fie organizate concursuri pentru a se ocupa. Chiar şi aşa numărul medicilor şcolari este în continuare foarte mic, dar e un început bun…
„Numărul de medici şcolari e prea mic raportat la numărul de elevi” Cotuna Cristina
„Medicii de familiile fac munca celor şcolari în mod gratuit” Adrian Dărăbanţiu
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!