De luna viitoare, medicii de la spitalele de stat vor avea program de lucru de opt ore. Întreaga activitate a spitalului – cu laboratoare, cu toate serviciile conexe – urmează să fie funcţională până la ora 17,00.
Măsura Ministerului Sănătăţii nu este deloc pe placul doctorilor. „Ţinând cont de modul cum sunt plătiţi, medicii vor continua să lucreze în sistemul privat. Atâta doar că-şi vor decala programul, vor fi mai obosiţi şi vor avea şanse mai mari să greşească. Sau vor pleca din ţară şi vor lucra în spitalele europene, unde sunt foarte bine plătiţi pentru cele opt ore de muncă” – punctează dr. Titus Ududec, preşedintele Colegiului Medicilor din Arad.
Ce spun directorii de spitale?
Dr. Bogdan Totolici, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă: „Este o măsură care se aplică în vestul Europei şi în toate ţările civilizate. O să ne adaptăm şi noi, din mers, la condiţiile acestea. Unde-i lege, nu-i tocmeală, în consecinţă vom face lucrurile aşa cum scrie în lege. Nu ştiu, însă, cât de repede se poate implementa în mentalitatea şi în stilul nostru de viaţă pentru că e o schimbare destul de radicală.Trebuie să ţinem cont că o oră de muncă din viaţa unui medic chirurg – spre exemplu – conţine atâta stres, nervi şi oboseală cât adună altcineva într-o săptămână întreagă. E o problemă, dar… aşa cum ne-am adaptat şi alte dăţi, ne vom adapta şi acum.”
Dr. Teodora Olariu, manager Spitalul Clinic Municipal: „Un medic conştiincios stă oricum în spital atât cât e nevoie de el, fără să fie constrâns de program. Afluxul de bolnavi e foarte mare, activitatea medicală e multă… Nu ştiu cum ne vom descurca dacă, după efectuarea gărzii, medicul pleacă acasă – aşa cum este prevăzut în noile reglementări – căci nu avem medici suficienţi ca să se poată face programul. Ar mai fi o problemă: banii. Dacă se prelungeşte programul, atunci trebuie mărit şi salariul. E o oră de muncă în plus, care va trebui plătită şi… bani nu prea sunt.”
Dr. Bujorel Cornea, director medical Spitalul Matern Arad: „Deocamdată este vorba doar despre o intenţie, nu am primit nimic oficial. Dar, dacă acest program ne va fi impus, noi va trebui să îl respectăm. Eu sunt, însă, un pic circumspect. Nu ştiu dacă sunt bani pentru a aplica un asemenea program, aşa cum există în ţările dezvoltate din Vest. Pentru că, la noi, plata serviciilor medicale nu se face conform standardelor europene. La noi, plata serviciilor este „de Est”, în timp ce programul se doreşte a fi „de Vest”. Nu ştiu dacă va fi posibil…”
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!