ARAD. Medicii veterinari din întreaga țară marchează pe 15 mai ziua profesiei. Ziua Naţională a Medicului Veterinar reprezintă pentru medicii veterinari, pe de o parte aducerea unui pios omagiu şi recunoştinţă înaintașilor pentru realizările lăsate drept moştenire, pentru dăruirea şi abnegaţia, iar pe de altă parte este un prilej de evaluare a muncii şi de stabilire a noi proiecte.
Ziua Naţională a Medicului Veterinar a fost stabilită pe 15 mai la Congresul Naţional de Medicină Veterinară (1994, Sinaia), ţinându-se cont de câteva momente deosebit de importante care s-au petrecut, de-a lungul istoriei: *15 mai 1861 – decretul semnat prin care a început să funcţioneze „Şcoala de Medicină Veterinară”; *15 mai 1871 – 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării „Asociaţiei Medicilor Veterinari din România”.
„Medicina veterinară ca profesie, indiferent de țară, este pusă în slujba asigurării sănătății publice prin întărirea rolului și aportului serviciilor veterinare de stat și private pentru creșterea responsabilității, eficienței și contribuției privind promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor și a oamenilor, asigurarea siguranței lanțului alimentar de la producere la consumator, protecția, bunăstarea animalelor și protecția mediului. Odată cu înființarea în anul 2004 a A.N.S.V.S.A, ca organ de specialitate, cu personalitate juridică în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, cu rol de reglementare și control în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, s-a consolidat și îmbunătățit, pe lângă activitatea medicilor veterinari din rețeaua de stat și activitatea medicilor veterinari de liberă practică. Pentru a se asigura o stare de sănătate și bunăstare a animalelor și păsărilor care se cresc în scop economic, medicii veterinari în activitate, efectuează anual, acțiuni de supraveghere clinică a bolilor, operațiuni de vaccinări imunoprofilactice, tratamente antiparazitare și examene de laborator. Pentru supravegherea bolilor transmisibile cu importanță majoră, acțiuni care au asigurat, ca în țara noastră să nu evolueze boli infecto contagioase majore”, a transmis directorul executiv DSVSA Arad, dr. Viorel Agud.
Citiți principiile noastre de moderare aici!