Medicina de familie se apropie de colaps, anunţă reprezentanţii Societăţii de Medicină de Familie Arad. După ce proiectul de buget al României pe anul 2019 a fost publicat, doctorii de familie spun că ramura pe care ei o reprezintă suferă de subfinanţare. „Medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanți pentru care acest sector medical nu reprezintă un domeniu de interes nici la nivel administrativ și nici ca obiectiv politic”, se arată într-un comunicat de presă al medicilor de familie.
„În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6 la sută faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creșterea costurilor generată de inflație. Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical și implicit necesitatea creșterii finanțării în asistența medicală primară nu au determinat reacțiile firești în rândul unor decidenți preocupați de starea de sănătate a populației și de accesul la servicii medicale. Prin subfinanțarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existența acestui sector medical și implicit pacienții, motiv pentru care ne aflăm în situația de a căuta soluții alternative pentru asigurarea supraviețuirii cabinetelor”, mai spun doctorii.
Speră la bani mai mulţi
În acelaşi comunicat de presă, Adrian Dărăbanţiu mai spune că „ne manifestăm speranța că decidenții români, guvernanți și parlamentari, în calitate de aleși ai cetățenilor care sunt de altfel pacienții noștri, vor înțelege că au inclusiv obligația de a asigura sănătatea acestora și accesul la servicii de sănătate. Sperăm că ne vor susține solicitările prin inițierea și susținerea unui amendament pentru creșterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înțeleg importanța sectorului de asistență medicală primară”. Acesta a mai declarat că medicii de familie au fost ignoraţi în ultimii ani. Personalul din medicina şcolară, ambulatoriu sau spitale au beneficiat de creşteri salarile de până 100 la sută, în timp de medicii de familie au rămas cu aceleaşi venituri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!