Bătaie de joc. Aşa califică reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie Arad atitudinea Ministerului Sănătăţii (MS) faţă de medicina de familie. Oficialii MS vor să reducă, din nou, bugetul alocat pe 2011, cu 4% faţă de suma alocată în 2010. „Sistematic, din anul 2008 încoace, suma alocată medicinei de familie este redusă anual. Pe lângă asta, vor fi reduse substanţial şi sporurile primite de către doctorii care activează în zonele rurale. Practic, s-ar putea ajunge în situaţia în care, din banii primiţi de la Casa de Asigurări de Sănătate, să nu poată fi plătite cheltuielile lunare”, a precizat Adrian Dărăbanţiu, preşedintele patronatului.
Sub orice medie
Sănătatea din România primeşte cei mai puţini bani dintre toate statele europene. „Până şi Bulgaria alocă 6% din PIB către sănătate. La noi procentul este de numai 3%. Iar oficialii MS preferă să trimită banii în alte părţi, tăind fondurile medicinei de familie, cu toate că această ramură consumă cei mai puţini bani. Practic, un cabinet de medicină de familie primeşte aproximativ 7.000 de lei lunar. Din aceşti bani trebuie plătite toate cheltuielile pentru întreţinere plus salarii la asistenţi sau oameni de servici. Medicii rămân cu foarte puţini bani. Ţinând cont că ne vor fi tăiate din nou fondurile, presimt că exodul spre Occident al medicilor de familie va fi unul masiv în 2011”, a precizat Dărăbanţiu.
Medicii ameninţă
Medicii de familie ameninţă că, dacă se va menţine reducerea fondurilor cu 4% pentru 2011, nu vor fi semnate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Am fost la nenumărate negocieri, ne-am prezentat punctul de vedere, am încercat pe toate căile să le explicăm celor de la minister că nu ne vom mai putea descurca cu fondurile primite. Nu am fost luaţi în seamă de nimeni. Aşa că, după discuţii cu colegii din ţară, am decis să sfătuim medicii să nu semneze contractele cu CAS, pe 2011. Această situaţie extremă impune să luăm măsuri extreme”, a concluzionat Dărăbanţiu.
Au plecat deja
Din cei aproximativ 280 de medici de familie, câţi erau în judeţ la începutul anului, cinci au „dezertat deja din sistemul ticăloşit românesc”. Aceştia au emigrat şi lucrează în Germania, Franţa, Irlanda şi Suedia.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!