Conf. univ. dr. Harry Leon Grossmann este colaborator al spitalului St. Vinzenz din Hanau (Germania), Director al Institutului de Psihoterapie şi Hipnoză Clinică, dr. docent la Societatea Germană de Hipnoză DGH (Deutsche Gessellschaft für Hypnose und Hypnotherapie), profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, catedra de medicină a Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi catedra de psihologie a Facultăţii de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială a UVVG.
– Ce ne puteți spune despre participarea dumneavoastră la Zilele Academice Arădene din acest an?
– Am participat cu mare plăcere și cu mare onoare la Zilele Academice Arădene, așa cum fac de mai mulți ani. În curând împlinesc 10 de ani de zile de când colaborez cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. În acest an, am fost impresionat de volumul lucrărilor și de numărul de studenți și cadre didactice care au luat parte la Zilele Academice Arădene. Am aflat că sunt multe publicații anul acesta pe plan internațional, peste 10 publicații ale Universității ceea ce înseamnă o reușită pe nivel academic. Felicit organizatorii, cadrele didactice, întreaga administrație și mai ales studenții pentru aceste reușite pe plan național și internațional. S-a simțit un interes deosebit din partea studenților pentru desfăşurarea acestui eveniment științific.
„Suferința organică produce și o suferință psihică”
– Ce lucrări ați prezentat?
– De data aceasta nu am avut o prezentare propriu-zisă, ci am vorbit cadrelor didactice și studenților de la Facultatea de Psihologie despre ultimele evenimente în domeniul hipnozei clinice, în domeniul psihoterapiilor analitice, domeniul medicinei psihosomatice. Cei prezenţi au rămas plăcut impresionaţi și mi se pare că, în România, această parte a psihicului uman nu i se acordă atenţia deosebită în domeniu medicinei. Lumea se concentrează mai mult pe boli somatice, cardiace, renale, boli ale ficatului, sau alte boli vasculare, dar puțină lume se gândește că bolnavul are și un psihic și indiferent ce organ este afectat, suferința organică inevitabil produce și o suferință psihică.
– Ați avut întrevederi cu dna. rector prof. univ. dr. Coralia Cotoraci și cu dl. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean?
– Da, am avut întrevederi cu dna. rector prof. univ. dr. Coralia Cotoraci și cu dl. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Lucrăm împreună la un proiect foarte important cu instituții din Germania și UVVG.
– Veți continua colaborarea cu studenții din cadrul Facultății de Medicină în sensul de a-i invita la clinici renumite din Germania, printre care se numără și institutul pe care il conduceți dumneavoastră?
– Bineînțeles! Este al 9-lea an în care aducem studenți de la Facultatea de Medicină din cadrul UVVG, la clinici și instituții din orașul Hanau, care se ocupă de medicină și de psihoterapie. La fel ca în fiecare an, va fi un eveniment deosebit, Sunt convins ca studenții vor dovedi o bună pregătire și dedicație maximă. Țin să menţionez că, în ultimi ani, mulți dintre studenții care au fost în practică la Hanau, după terminarea studiilor s-au întors în Hanau ca să lucreze în clinicile în care au făcut practică. Este păcat pentru medicina românească, dar ne bucurăm foarte mult pentru medicina germană.
„La ora actuală, în Germania, avem o lipsă de peste 6000 de medici”
– Cu alte cuvinte, studenții buni care învață bine, își găsesc loc de muncă în străinătate.
– Așa este. La ora actuală, în Germania, avem o lipsă de peste 6000 de medici. Persoanele care doresc să vină să lucreze în Germania, în acest domeniu, le sfătuiesc să învețe foarte intens limba germană de pe acum, pentru că examenul de limbă în Germania este unul foarte greu. Însă după ce ai trecut de acest examen, nu mai ai nici o piedică. Eşti liber să îți alegi spitalul și specializarea unde vrei să lucrezi.
– În perioada petrecută la Arad, ați discutat și cu studenţii UVVG. Ce impresie v-au lăsat în ceea ce priveşte studiul materiei pe care le-aţi predat-o?
– Am primit un feedback pozitiv, din partea studenților existând un mare interes pentru psihologia medicală şi tot ce ține de psihic. În toate facultățile de medicină din lume au fost introduse tot mai multe semestre de studiu pentru înţelegerea psihicului bolnavului și aspectele psihologice în comunicarea cu bolnavul. Ar fi bine ca acest lucru să se extindă și în România. Medicul ajută bolnavul de multe ori prin felul în care comunică cu el și modul cum percepe şi înţelege bolnavul tratamentul din punct de vedere psihic. Adesea spun că, un medicament potrivit, fără un zâmbet și un cuvânt de încurajare din partea doctorului, nu are acțiunea potrivită.
La cursurile și prelegerile pe care le susțineți la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, participă, pe lângă studenți și foarte multe cadre didactice și medici din Arad.
Acest lucru chiar m-a surprins ultima dată când am susținut un fel de curs mixt între un workshop și un curs. Am făcut prezentări de caz și am avut alături, în afară de studenți, multe cadre didactice care au urmat cursul cu mare interes, ceea ce mă onorează foarte mult.
„În Germania, intrarea la o Universitate nu este condiţionată de trecerea examenului de Bacalaureat”
– În țara noastră se desfășoară examenul de Bacalaureat, un examen extrem de important pentru elevi, iar dumneavoastră sunteți atent la tot ceea ce se întâmplă în România. În opinia dvs. cum vor trece elevii de acest examen?
– Nu mă pot exprima foarte precis, dar pot să vă spun că și în Germania nu este un lucru ușor să iei examenul de Bacalaureat. Din punctul meu de vedere, este benefic că s-au înăsprit lucrurile în ceea ce priveşte acest examen, iar rezultatele se vor vedea, în România, în următorii 10-20 ani. Cei care au meritat să ia acest examen l-au luat, iar ceilalţi să practice diverse profesii. Sunt foarte multe meserii frumoase şi chiar bine plătite în lume care se pot practica fără a fi nevoie de Bacalaureat sau studii superioare. Vreau să menţionez că, în Germania, intrarea la o Universitate nu este condiţionată de trecerea examenului de Bacalaureat. Se poate studia chiar şi medicina fără bacalaureat. Spre exemplu, dacă ai terminat nivelul mediu de liceu (clasa 10 cu succes deosebit) şi eşti soră medicală cu experienţă de 5 ani sau mai mult, te poţi înscrie la un examen pentru intrarea la facultate de medicină şi, dacă dovedeşti că ai cunoştinţele și abilităţile necesare, poţi să faci studii superioare în acest domeniu. În Germania există două căi de a intra la o universitate. Există calea profesională, dacă ai experienţa şi cunoştinţele necesare, iar cea de-a doua cale este aceea de trecere a examenului de Bacalaureat. Este un lucru pozitiv, iar universităţile au avut de câştigat de pe urma acestui fapt, deoarece mulţi profesionişti cu experienţă în domeniu au devenit studenţi, în diferite specializări. De exemplu, un desenator tehnic cu experienţă în arhitectură de mulţi ani poate să studieze arhitectura şi sigur va fi un student şi un arhitect bun. Acest lucru este benefic pentru Universităţi, dar şi pentru cei veniți din diferite profesii.
Ar putea fi implementat acest sistem şi în România?
– După părerea mea, cred că ar fi foarte benefic să intre într-o universitate şi persoane care au deja experienţă într-un anumit domeniu. Cred că este un sistem pozitiv pentru universităţi şi pentru societate. Chiar dacă, la început, universităţile din Germania s-au opus acestui sistem, acum colegii din rândurile cadrelor didactice recunosc că aceşti studenţi, care vin din latura profesională, sunt mult mai serioşi şi învaţă de multe ori mai bine decât un student tânăr care abia şi-a luat Bacalaureatul.
Vă recomand Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”
– Având în vedere că se apropie perioada înscrierilor la Universitate vă rog să transmiteţi un mesaj absolvenţilor de liceu
– Îi sfătuiesc să analizeze foarte bine ceea ce doresc să facă pe viitor. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este o universitate în care veţi avea o studenţie frumoasă, dar şi foarte mult de studiat. Eu vă recomand Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, ca fiind una cu deschidere internaţională foarte largă, unde cadrele didactice îşi dau toată silinţa să vă îndrume de la început şi până la sfârşit. Atât d-na rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, cât şi dl. Președinte, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, se implică cu suflet și multă energie pentru ca Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” să îşi continue drumul academic către o Universitate modernă, care să fie bine integrată în comunitatea europeană.
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!