ARAD. Studenţi medicinişti din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a UVVG, membri ai Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Arădeni au desfăşurat, în perioada 11-13 februarie, în parteneriat cu CJA, Direcţia de Sănătate Publică Arad, Colegiul Medicilor Arad, Asociaţia Domus Caritatis şi Verbiţă Arad, o acţiune de prevenţie şi depistare precoce a afecţiunilor medicale, în localităţile arădene Roşia Nouă şi Obârşia, în cadrul programului demarat încă din 2012, „Asistenţă medicală primară pentru persoanele din mediul rural din judeţul Arad”.
„Situate la aproape 120 km de Arad, localităţile Roşia Nouă şi Obârşia sunt amplasate într-un cadru natural cum rar întâlnim în judeţul nostru. Din punct de vedere medical însă, la fel cum se întâmplă şi în alte colţuri ale judeţului, locuitorii acestor sate sunt nevoiţi să străbată distanţe mari atunci când situaţia o cere, peste 30 de km până la prima farmacie şi 15 km până la medicul de familie, prezent la cabinetul din comuna Petriş, trei zile pe săptămână. În cazul unei urgenţe, sătenii ne-au spus că ambulanţa ajunge în condiţii de drum normale în 20-25 de minute. Cei peste 100 de locuitori ai celor două sate care au beneficiat de această nouă etapă a programului «Asistenţă medicală primară pentru persoanele din mediul rural din judeţul Arad» au fost informaţi cu privire la cele mai frecvente afecţiuni medicale şi au primit un set de analize. S-au constatat, printre altele, o incidenţă crescută a hipertensiunii arteriale, nerespectarea tratamentelor prescrise, dar și un grad ridicat de obezitate”, a declarat asist. univ. drd. Sebastian Popescu
„La fel ca și proiectul «2013, Anul Prevenţiei în Sănătate în Arad», şi continuitatea în 2014 a acţiunilor de prevenţie şi profilaxie nu ar fi posibile fără sprijinul Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad şi a partenerilor noştri. Asociaţia noastră îşi propune pentru anul curent investigarea gratuită a unui număr cât mai mare de pacienţi, dar şi un ambiţios program de profilaxie şi igienă oro-dentară şi educaţie medicală în şcoli”, a subliniat asist. univ. drd. Paul Deme, vicepreşedinte al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Arădeni.
Citat: „ Peste 100 de locuitori din cele două sate au fost beneficiarii programului nostru” (Sebastian Popescu)
Citiți principiile noastre de moderare aici!