În timp ce anchetatorii fac noi descoperiri, în fiecare zi, și obțin mărturii șocante de la părinți privind activitatea chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul “Marie Curie”, acesta și-a găsit un apărător la Arad. Și nu este vorba de oricine, ci de un cunoscut și apreciat medic primar de chirurgie și ortopedie pediatrică de la Spitalul Județean, doctorul Zeno Moldovan. Unele dintre mărturisirile publice făcute de acesta legat de scandalul de la București sunt surprinzătoare.
”I-am trimis zeci de pacienți”
Medicul Zeno Moldovan și-a exprimat tristețea în legătură cu problemele chirurgului Gheorghe Burnei în două postări publice de pe Facebook. ”Sunt extrem de trist, îl știu pe Dr. G. Burnei, i-am trimis zeci de pacienți (mulți de la Casa Copilului), știu ce operații face, știu cum la Congresul internațional îl elogiau colegii străini. Să vină cineva, acum, să-mi spună ca i-au găsit “oase în frigider” este peste putința de a accepta”, a scris Moldovan în prima postare.
Medicul arădean spune că nu știe ca Burnei să fi cerut mită, cel puțin în cazurile în care au colaborat, dar”unele operații necesitau aparatură, instrumentar și implanturi ultrasofisticate”. ”O operație de scolioză, dincolo de Curtici costă peste 15-20 mii euro, lui (Burnei – n.r.) i-au găsit, după o carieră, vreo 10 mii de euro (mită invocată de procurori – n.r.). Pun mărturie că omul ăsta a făcut operații fantastice, poate unele nu au reușit, dar am văzut copii în “patru labe, la zece ani” (scuzați expresia) pe care i-a pus în picioare, am văzut scoliotici îndreptați. A ridicat ortopedia pediatrică românească pe culmi europene. Să vină cineva, acum, să îl compare cu Mengele, e prea mult (…) Eu cred în Justiția română”, a mai scris Zeno Moldovan.
Despre experimente
Medicul arădean nu crede nici în acuzațiile procurorilor privind experimentele neautorizate pe care le-ar fi făcut pe copii colaboratorul său din București. ”Omului nu i s-a găsit în frigider mușchi țigănesc, cafea sau alte chestii, ci oase, pe care le studia (…) Dr. Gigi Burnei, cum îi zic amicii, are niște invenții de operații, pe care un specialist greu le înțelege (…) Să pornești vorbind despre Gigi Burnei că este un “mengele”, că face “operații neautorizate sau experiente pe copii” este ceva comparabil cu a trăi din minciună”, spune Moldovan.
El consideră că problemele chirurgului bucureștean au pornit de la ”invidia” colegilor, care ”l-au înregistrat pe ascuns, l-au dat în presă”. ”Acum s-a mers mai departe, s-a atentat de desființarea unui mare chirurg”, a mai scris ”apărătorul” lui Burnei.
Oase și ligamente în frigider, lângă mâncare
Miercuri dimineață, poliţiştii şi procurorii au făcut noi percheziţii la Spitalul “Marie Curie”, Gheorghe Burnei fiind dus acolo de la locuinţa sa, unde este în arest.
Chirurgul este acuzat de luare de mită şi este suspectat de experimente neautorizate pe copii. Procurorii spun că au dovezi privind luarea de mită în cel puțin 15 cazuri, iar asta doar în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, adică mai puțin de o lună. În funcție de ”servicii”, Burnei ar fi pretins mită cuprinsă între 50 de lei (consultația) şi 1.350 de euro (operația).
Anchetatorii mai susţin că Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Problema e că ar fi folosit nu doar proteze omologate, ci și dispozitive confecționate artizanal, pe care le experimenta. Totodată, Burnei ar fi prelevat de la copii ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea într-un frigider din spital, în care mai erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.
Curg mărturiile
De la izbucnirea scandalului, în fiecare zi apar mărturii cutremurătoare ale unor părinți cărora le-au murit copiii după operațiile efectuate de Gheorghe Burnei, dar și acuzații grave formulate de către procurori. Mărturiile sunt întărite de declarații ale unor medici legiști, care acuză că anumite operații au fost greșit efectuate sau fără beneficii, dar cu riscuri mari pentru copii. Procurorii cred că procedurile chirurgicale au fost efectuate în cadrul unor experimente neautorizate.
Dincolo de mărturiile nenumărate care apar, o fundație acuză că în ultimii cinci ani a trimis în străinătate pentru a fi salvați peste 50 de copii care mai întâi au trecut prin mâinile chirurgului Burnei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!