Pentru a beneficia de aceste servicii, asiguraţii trebuie să se adreseze Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) cu o cerere şi recomandare medicală. Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, dar şi de către medicii aflaţi în relaţii contractuale cu CAS sau de către medicii de specialitate din ambulatoriu (doar pentru asiguraţii cu afecţiuni oncologice sau accident vascular cerebral). CAS analizează documentele într-un interval de trei zile lucrătoare de la data depunerii şi aprobă sau respinge solicitările primite.
În cursul acestui an, 627 de arădeni au depus la CAS cereri pentru acordare de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu. „Din totalul de 627 de cereri, au fost emise decizii de aprobare pentru 604 cereri, iar 23 au fost respinse întrucât recomandarea medicală nu corespundea normelor legale, fiind efectuată de medici specialişti din ambulatoriu pentru alte afecţiuni decât cele oncologice şi AVC, pentru care ar fi fost abilitaţi să recomande îngrijiri medicale la domiciliu” – precizează dr. Steluţa Grada, director în cadrul CAS Arad.
Pentru a beneficia gratuit de servicii medicale de îngrijire la domiciliu trebuie să ne adresăm CAS.
Conform informaţiilor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad, cele mai solicitate servicii de îngrijire medicală la domiciliu sunt: *măsurarea parametrilor fiziologici: temperatură+respiraţie; *măsurarea parametrilor fiziologici: puls+tensiune arterială; *măsurarea parametrilor fiziologici: diureză+scaun; *administrarea medicamentelor intramuscular/subcutanat/oral; *recoltarea produselor biologice; *manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor vasculare ale membrelor inferioare/escarelor de decubit: mobilizare, masaj, aplicaţii medicamentoase, utilizarea colacilor de cauciuc şi a rulourilor; *manevre terapeutice pentru evitarea complicaţiilor pulmonare: schimbarea poziţiei, tapotaj, fizioterapie respiratorie; *îngrijirea plăgilor simple/suprimarea firelor; *îngrijirea escarelor multiple; *aplicarea de ploscă, bazinet, condom urinar; *aplicarea de mijloc ajutător pentru absorbţia urinei.
Furnizorii de servicii de îngrijire medicală la domiciliu sunt plătiţi cu 75 lei/zi/pacient, timp de 42 de zile, cu condiţia efectuării a minimum opt servicii/zi/pacient. După 42 de zile, tariful scade la 50 de lei/zi/pacient. Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijire medicală la domiciliu se stabileşte de medicul care face recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri în ultimele 11 luni, în una sau mai multe etape (episoade de îngrijire).
Buget de 741.000 lei
Cinci furnizori arădeni de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu (Medline Service, Centrul medical Laser System, Centrul medical Liad, Vlad Medica, Asistmedica) au încheiat contract cu CAS Arad. „Contractele sunt fără o valoare strict stabilită, fiecare dintre furnizori putând efectua servicii către asiguraţii care li se adresează, în baza deciziei de aprobare emisă de CAS Arad pe numele asiguratului. Limitarea este dată doar de buget, ceea ce înseamnă că se pot emite decizii de aprobare în limita alocărilor bugetare” – explică Bianca Găicean, purtător de cuvânt al CAS Arad.
Pentru anul în curs, bugetul alocat CAS Arad pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu este de 741.000 lei. „Până la această dată s-au emis decizii de aprobare în valoare de 615.591 lei, astfel încât, până la epuizarea alocării bugetare, pot fi onorate şi alte solicitări ulterioare ale asiguraţilor noştri, în limita sumei de aproximativ 125.000 lei. Dacă aceste fonduri se vor dovedi suficiente sau nu, depinde de numărul de solicitări care urmează să ne fie adresate” – precizează Bianca Găicean.
Servicii oferite în regim privat
ARAD. Dincolo de serviciile oferite în baza contractelor cu CAS, furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu au pentru bolnavi şi o ofertă de servicii contra-cost. Unul dintre cei mai cunoscuţi furnizori de pe piaţă – Medline Service – oferă celor care au nevoie, servicii de kinetoterapie (35 lei/oră) sau acupunctură (35 lei/şedinţă). De asemenea, asigură în regim privat, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, tratament injectabil (12 lei intramuscular, 15 lei intravenos) sau tratament perfuzabil (45 lei). În preţ sunt incluse manopera şi materialele sanitare, mai puţin medicamentul. Alte servicii: măsurarea glicemiei cu glucometrul (12 lei), îngrijirea tubului de dren (12 lei), clismă (40 lei), suprimarea firelor (25 lei), toaletă totală la pat (40 lei) etc.
Centrul Medical Liad este un alt furnizor de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, dar majoritatea beneficiarilor acestor servicii sunt pacienţi înscrişi la medicii centrului. O parte dintre pacienţi sunt bolnavi în stadii terminale. Printre serviciile solicitate pentru aceştia se numără: EKG (20 lei), recoltare analize (10 lei), îngrijire plăgi (15 lei), schimbare pampers (10 lei – doar manopera, cu pampers de la pacient), aplicare ploscă sau bazinet (5 lei).
diana.dutu@informmedia.ro
La Cardiologie medicul e în… concediu
Citiți principiile noastre de moderare aici!