ARAD. Medicul Eugen Poşiar, care ar fi pensionat înainte de vreme zeci de angajaţi ai Penitenciarului Arad, va fi din nou judecat de la început. După ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni legate de fals şi luare de mită, sentinţa fiind dată de Tribunalul Timiş, Poşiar a contestat decizia la Curtea de Apel Timişoara. Această instanţă a decis că „desființează sentința primei instanțe și dispune rejudecarea de către instanța a cărei hotărâre a fost desființată pentru motivul că judecarea cauzei la acea instanță a avut loc în lipsa unei părți nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate, invocată de acea parte”, după cum se arată în articolul 421 din Codul de Procedură Penală, invocat de către judecătorii Curţii de Apel. De ce au apelat magistraţii la acest articol? Pentru că, ulterior sentinţei Tribunalului Timiş, în dosar au apărut nu mai puţin de şase părţi civile care contestă prima sentinţă. Drept urmare, Tribunalul Timiş va relua judecarea dosarului, luând în calcul şi declaraţiile acestor părţi civile.
Pensionări la cerere
Procurorii DNA au descins, în luna octombrie a anului 2018, la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Timişoara, unde aveau informaţii că medicul Eugen Poşiar, şeful secţiei Medicină Internă, „pensionează” angajaţii Penitenciarului Arad la cerere, invocând boli inexistente. „Începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial). Concret, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poșiar Eugen Silviu, care: în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a solicitanților, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave); acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile; întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate.
Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziție, membrii comisiei declarau persoanele respective <apt limitat>, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie. În modalitatea expusă, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani”, anunţau procurorii DNA la momentul reţinerii medicului.
În toamnă
Rejudecarea procesului în care medicul timişorean este acuzat de infracţiuni de corupţie a fost reluat la Tribunalul Timiş, fiind amânat pentru luna septembrie a acestui an.
Trimite articolul
Xart. 421 CPP o vrajeala, trag avocatii de timp! Asta TREBUIE sa stea macar 4-5 ani la racoare, ca ALTII ca el sa nu mai faca! Puterea exemplului este scopul Codului Penal, daca nu sperie si nu descurajeaza fenomenul infractional, atunci ce rost mai are?
Aici statul a picat de fraier. Tăiate pensiile ilegale si nereale!
Cu ce unitate de masura se apreciaza infractiunile n tara asta, incredibil! Sa dai o pedeapsa cu suspendare la asa incalcari grave ale legii, pur si simplu nu inteleg cum de este posibil?! Evident ca nu sant in masura sa apreciez lucrul asta, dar la cum sant prezentate faptele n articol si la ce ar merita individul asta…
-
E posibil ca lucrurile sa nu fie chiar asa cum sunt prezentate in articol ! Stii vorba ca la romani se obisnuieste sa se faca din tantar armasar ,goana dupa senzational este foarte mare !
Când scrieți un articol, documentați-vă prima dată. Doctorul nu a pensionat pe nimeni. I-a clasat ca apt limitat, asta trecându-i printr-o comisie alcătuită din mai mulți medici. În urma clasării, cei în cauză și-au făcut rapoarte de trecere în rezervă, aprobate de șefi și de eșaloanele superioare. Deci…