Anul 2006 a însemnat startul actului de mediere în România. Legea emisă de parlamentarii de atunci trebuia să scadă drastic numărul proceselor, în special a celor civile, din judecătorii şi tribunale. Până în 2009 prea puţini români au auzit de acest termen. O nouă lege, 379/2009, îi obliga pe magistraţi ca la prima instanţă să aducă la cunoştinţa persoanelor implicate în proces faptul că îşi pot rezolva neînţelegerile şi în afara sălilor de judecată, cu ajutorul unui mediator autorizat. Nici această măsură nu a reuşit să revigoreze un proiect mort, parcă, din faşă.
Eşec în Arad
Medierea este aproape necunoscută în Arad. Iar acest lucru este recunoscut chiar de mediatorii autorizaţi din judeţul nostru. „Motivele pentru care lumea nu apelează la mediatori sunt multiple: slaba promovare, un mod de organizare defectuos cu un consiliu de mediere la Bucureşti şi o sumedenie de asociaţii în ţară”, ne-a declarat Ioan Haţegan, unul dintre mediatorii autorizaţi din Arad. Practic, actul de mediere în Arad se desfăşoară doar sporadic, numărul persoanelor care apelează la mediatori fiind infim. „Oamenii sunt obişnuiţi cu judecătoriile, nu ştiu prea multe despre mediere, unii nu ştiu chiar nimic”, continuă Haţegan.
Avantaje multiple
Actul de mediere are foarte multe avantaje faţă de un proces în instanţă. Din start, un act de mediere poate fi încheiat într-o singură zi, în timp ce procesele se întind pe parcursul mai multor luni sau chiar ani. Şi tarifele sunt mult mai accesibile în ceea ce priveşte medierea faţă de cele practicate în instanţele de judecată.
„Tarifele practicate de mediatori sunt cuprinse între 300 şi 600 de lei pentru persoanele fizice, în funcţie de conflictul aplanat şi de numărul de şedinţe. Acelaşi lucru ar putea costa la judecătorie înzecit mai mult, ţinând cont că trebuie plătit un avocat şi taxe judiciare foarte mari, dacă subiectul procesului se referă la patrimoniu”, a mai adăugat Ioan Haţegan.
Confidenţialitate
Un alt avantaj al actului de mediere este confidenţialitatea. „Confidenţialitatea este o obligaţie de serviciu pentru mediatori”, spune Haţegan. În schimb, procesele din instanţe sunt publice, iar toate informaţiile referitoare la actul judecătoresc sunt la îndemâna oricui.
Alin Gherasim
Citiți principiile noastre de moderare aici!