Cum aţi aflat despre Şcoală de vară „Informatică la castel” organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad?
Dumbrăveanu: La şcoala de vară de la Macea am venit împreună cu un grup de colegi de la diferite universităţi din Moldova, fiind invitaţi de dl. Mihai Jalobeanu, pe care îl cunosc de mai mulţi ani.
Cine a participat din partea Republicii Moldova?
Dumbrăveanu: La acest eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”, Universităţii de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău.
Care a fost interesul şi implicarea participanţilor din Republica Moldova în lucrările şcolii de vară?
Dumbrăveanu: La şcoala de vară au participat profesori universitari, care au fost preocupaţi de implementarea tehnologiilor informaţiei şi de comunicare (TIC) în activităţile didactice. În mod special, am fost interesaţi în utilizarea mediilor virtuale de management al învăţării în scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei. Subiectele de discuţii referitoare la softurile FOSS (free and open source software), distribuţii şi aplicaţii Linux, utilizarea acestora în învăţământ, sunt foarte utile, dar nu prea sunt puse în discuţie în mediul academic din ţara noastră.
Care este tangenţa acestui proiect cu tematica şcolii de vară?
Dumbrăveanu: Proiectul este intitulat „Evaluarea şi înnoirea curriculei pentru formarea profesorilor” (Teacher Education Review and Update of Curriculum – TEREC), din consortium fac parte încă două universităţi în afară de cele menţionate – Universitatea din Aveiro, Portugalia, în calitate de coordonator şi Universitatea din Tallinn, Estonia, precum şi Ministerul Educaţiei şi un şir de instruiţii din sistemul preuniversitar din Moldova. Unul din obiectivele proiectului a constat în a instrui cadrele universitare în utilizarea noilor metodologii, în special a învăţării centrate pe student şi în promovarea în acest sens a utilizării TIC şi a mediilor virtuale de învăţare, adoptarea în pregătirea viitorilor profesori a procedeelor de predare bazate pe tehnologiile Web. Prin urmare, tematica acestei şcolii de vară şi modul de desfăşurare contribuie direct la realizarea activităţilor din proiect.
Universitatea de Vest „V. Goldiş” a fost implicată în acest proiect ca rezultat şi valorificare a seminarului „Linux şi Mediile Virtuale de Instruire” (LVLE 2003-2008), trecut din 2009 în Şcoala de vară „Informatică la Castel” (o continuare a conferinţelor „Romanian Internet Learning Workshop” 1997-2001), destinate profesorilor din domeniu, fiind şi un promotor al mediile virtuale de instruire, în special MOODLE.
Ce aşteptări aţi avut de la lucrările şcolii de vară?
Dumbrăveanu : Şcoala de vară şi modul ei de desfăşurare într-un cadru natural liniştit şi lipsit de zbuciumul şi larma oraşului şi a altor griji academice cotidiene, a fost un prilej de discuţii a unor subiecte actuale în învăţământul asistat de calculator.
Mulţumiri
În numele echipei din Republica Moldova, Roza Dumbrăveanu aduce mulţumiri organizatorilor şcolii de vară, în special d-lui rector al UVVG, Aurel Ardelean, d-nei Antoanela Naaji, decan al facultăţii de informatică şi d-lui Mihai Jalobeanu, profesor la aceeaşi facultate, d-lui Cosmin Herman pentru eforturile depuse în organizarea acestui eveniment.
Citiți principiile noastre de moderare aici!