ARAD. Încă un mega-plan pentru Primăria Arad, de această dată pentru revitalizarea malului Mureşului. Este vorba de amplasarea unei fântâni arteziene spectaculoase pe Mureş, între piciorul podului Decebal şi primul pod de pontoane de lângă. Consilierii locali se pot arăta de acord sau nu, la şedinţa extraordinară de săptămâna viitoare (aceasta), cu proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate privind amplasarea unei fântâni arteziene pe Mureş. Ei au primit deja documentele şedinţei, ultimul dintre acestea vorbind de studiul de fezabilitate. Aleşii pot afla însă de pe acum la cât este estimată valoarea acestei fântâni: 23 milioane de lei, cu tot cu TVA.
Dar nu este vorba de o fântână oarecare, ci, în viziunea proiectantului, de o fântână cu peste 300 de jeturi de apă (cu bule de săpun şi lasere), cele mai înalte atingând 15 metri.
3.000 de metri pătraţi
Conform studiului de fezabilitate, fântâna arteziană amplasată pe râul Mureş ar ocupa o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, având 100 metri lungime şi 30 metri lăţime.
„În această delimitare se vor amplasa părţile componente ale fântânii, care împreună cu efectele unice ale jocului de apă, lumină, muzică, foc, vor da efecte spectaculoase“, se menționează în studiu.
Iar viitoarele viituri de pe Mureş nu ar trebui să fie o problemă pentru mega-fântâna care va fi amplasată aici, căci aceasta va fi prevăzută cu un mecanism care îi va permite să se retragă la maluri în cazul în care râul va fi prea mare sau va deveni navigabil.
316 jeturi de apă
Dar haideţi să vedem cum îşi imaginează proiectantul că va arăta fântâna de pe râu: 316 jeturi de apă, printre care 4 jeturi de apă cu înălţimea maximă de 3,5 metri, fiecare compus dintr-un jet central şi 5 jeturi rotitoare în jurul celui fix. Ansamblul de jeturi va avea o formă circulară care va crea un efect dinamic tip piruetă. Un alt efect ornamental va fi constituit din 110 jeturi cu înălţimea de 10 metri, în spirală pe verticală, care vor da un joc multiplu al apei. La acestea se adaugă 9 jeturi verticale, cu înălţimea de 15 metri, care urcă şi coboară, apar şi dispar, funcţionând ca nişte rachete, cu un sunet caracteristic de explozie, în momentul ţâşnirii la înălţime.
Mai vin 4 jeturi de 3,5 metri şi diametrul de acţiune de 3 metri, care vor imita un mănunchi de jeturi separate între ele, care cad de la altitutini diferite, şi două jeturi de 5 metri înclinate sub formă de tuburi. De asemenea, fântâna va mai avea două jeturi înclinate de 5 metri, care se vor roti şi se vor arcui, 4 jeturi parabolice de 2 metri, 150 jeturi parabolice, care vor acţiona în grup etc.
Finalul este completat de două jeturi cu efecte tip „foc”, care vor fi constant interactive, un jet cu efect de vapori de apă, care va forma un ecran de proiecţie, 8 jeturi care vor produce bule de săpun şi 15 jeturi cu efect de frunză care se vor roti în jurul unei axe de 2 metri. Totul, dublat de proiectţii de lumină.
Proiector pentru lasere de lumină
Pentru proiectanţi, jocurile de apă nu s-au dovedit a fi suficiente pentru ca fântâna de aici să devină o veritabilă atracţie turistică şi să relanseze Malul Mureşului, aşa că acesta va fi dotată şi cu un proiector pentru lasere de lumină. Şi dacă tot speră la sute de turişti, arhitecţii au propus, pe lângă fântână, în cadrul aceluiaşi proiect, realizarea unei tribune, pe trei rânduri, pe fiecare mal al Mureşului, care va permite urmărirea spectacolului fântânii arteziene şi al proiecţiilor. Pe lângă realizarea fântânii, proiectanţii au mai propus forarea coloanelor, executarea unei grinzi de legătură între coloane şi montarea de ancore pentru retragerea fântânii.
În opt luni
În proiect se mai vorbeşte de amenajarea malurilor Mureşului special pentru această investiţie, de lucrări de amenajare a cursului apei (de dragare a patului apei şi de curăţire a malurilor), de costul utilităţilor acestei fântâni, de efectul scontat al investiţiei, de modul în care ar fi controlată această fântână, de faptul că banii necesari investiţiei ar trebui luaţi din bugetul local şi de durata necesară realizării ei: 8 luni.
Şedinţa de pe 22
Proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru realizarea mega-fântânii arteziene va fi dezbătut în ședința CLM din data 22 ianuarie, ocazie cu care se va mai vorbi şi de alocarea a două apartamente ANL celor care se află pe lista de priorităţi, alocarea unui apartament din fondul locativ social, votarea renunţării la un drept de preemţiune în cazul unui cabinet medical din Micălaca, zona 300 şi alocarea unui teren celor de la TOP, suprafaţă situată în vecinătatea Pieţei Mici.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!