Compania de Apă, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare Arad, nu a reuşit să finalizeze master planul pe apă şi canalizare din fonduri europene, dar s-a înscris deja la un alt proiect de gen. Din fericire, nu am fost penalizaţi că primul proiect nu a fost terminat. Mai mult, am primit aprobarea să finalizăm vechiul proiect în cadrul celui nou. Anunţul a fost făcut de către şefii Consiliului Judeţean Arad, preşedintele Iustin Cionca şi vicepreşedintele Sergiu Bîlcea, şi de către directorul Companiei de Apă Arad, Gheorghe Bănăţean.
Despre ce este vorba în acest proiect? Despre modernizarea şi extinderea a sute de kilometri de reţea de apă potabilă şi canalizare, despre modernizarea şi construirea a zeci de staţii de epurare, de pompare şi foraje, dar şi înlocuirea contoarelor vechi cu unele ce pot fi citite de la distanţă, lucrări ce sunt estimate la 123 de milioane de euro, fonduri europene.
„Din păcate, doi ani de zile am stat pe loc din cauza firmelor care au contestat şi s-au judecat pe licitaţia aferentă asistenţei tehnice. Acum, după doi ani de procese, s-a primit o sentinţă definitivă care este defavorabilă contestatarilor. Practic, de la bun început, contestaţiile nu au fost întemeiate. Aşadar, Compania de Apă a semnat un contract de consultanţă cu o firmă care se va ocupa de asistenţa tehnică”, a spus Iustin Cionca. Vicele Sergiu Bîlcea a anunţat că au fost purtate discuţii cu toate primăriile membre ale ADI Apă-Canalizare şi au fost stabilite liniile de investiţii. „Dorinţa noastră este să extindem reţelele de apă şi canalizare în tot judeţul, acolo unde, din punct de vedere tehnic, este posibil”, a spus Bîlcea.
Se scumpeşte apa
Din păcate pentru arădeni, acest nou proiect vine cu o veste proastă: apa şi, implicit, canalizarea vor fi mai scumpe. La fel cum s-a întâmplat în primul proiect, când apa şi canalizarea au fost scumpite sistematic, cam aşa se va întâmpla şi acum. Şi asta pentru că, spune cei de la Compania de Apă, au nevoie de fonduri pentru a asigura cofinanţarea proiectului european. „Nu avem de unde să aducem bani pentru cofinanţare decât din serviciile pe care le oferim. Aşa că apa va fi scumpită”, a spus Bănăţean. Acesta a explicat că, la acest proiect, cofinanţarea Companiei de Apă va fi de 13 la sută. „La vechiul proiect această cofinanţare a fost asigurată de Guvern”, a mai explicat directorul CAA.
Fără termen de finalizare
Aşadar, am aflat că s-au pierdut vreo doi ani prin procese, am aflat că apa se va scumpi, am aflat că vor fi realizate investiţii importante în reţele. Dar când va fi finalizat proiectul? „Acum am semnat contractul cu firma de consultanţă. Urmează munca de proiectare care, în cel mai fericit caz, va dura 8-9 luni. Apoi organizarea licitaţiilor, cu alte termene lungi. Sperăm ca, la începutul anului 2019, să înceapă efectiv lucrările”, a declarat Gheorghe Bănăţean. Proiectul este depus pe perioada de finanţare 2014-2020. Cu siguranţă, nu va fi finalizat până în 2020. Cât o să ne păsuiască Uniunea Europeană? Nu ştim. Nu ştie nimeni. Când va fi gata proiectul? Nici asta nu ştie nimeni. În schimb, ştim că, dacă nu vom respecta termenele, riscăm să dăm banii înapoi. Şi nu vorbim despre sume infime, ci despre peste 100 de milioane de euro. Ce va fi, rămâne de văzut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!