ARAD. Consilierii locali municipali au avizat, în şedinţa extraordinară de marţi, 9 ianuarie, un proiect de memorandum pe care CET Hidrocarburi urmează să îl prezinte Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, pentru a fi aprobat de Guvern. Memorandumul a fost întocmit „în baza art. LXXVI din Legea nr. 296/2023, în scopul exceptării de la aplicarea prevederilor din cadrul Capitolului III, Secțiunea 2 – Măsuri referitoare la disciplina economico-financiară a operatorilor economici, art. XL alin. (1) și art. XLI”.
Tichete de masă şi alte bonusuri
Iată despre ce este vorba în cele două articole de lege invocate.
„Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică” – se arată în art. XL alin. (1).
Prin OUG 69/2023 s-a stabilit că „începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 40 lei.”
Art. XLI prevede că „operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent”. CET Hidrocarburi se află exactîn această situaţie.
Pierderi imposibil de acoperit
Compania de arădeană de termoficare se află în imposibilitatea desfășurării unei activități cu profit sau a unei activităţi prin care nivelul veniturilor să acopere costurile de exploatare.
„Pierderile operatorului nu vor fi acoperite niciodată în totalitate având în vedere că SC CET Hidrocarburi SA Arad prestează serviciul public de alimentare cu energie termică și pentru agenți economici. Aceștia reprezintă aproximativ 25% din totalul clienţilor companiei. Precizăm ca furnizarea energiei termice pentru agenții economici se face utilizând același sistem de termoficare ca și în cazul populației iar pierderile și celelalte probleme apărute în sistem sunt comune. Pierderea indusă de prestarea serviciului ce se poate asigura societăţii de către autoritatea administraţiei publice locale se acordă după încheierea exercițiului financiar al anului precedent ceea ce, din punct de vedere calendaristic, reprezintă jumătatea anului curent” – explică reprezentanţii CET Hidrocarburi.
Pentru evitarea conflictelor de muncă
Bonusurile pe care le revendică cei de la CET Hidrocarburi vizează: *cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii; *cheltuielile reprezentând tichete de masă. Potrivit companiei, depunerea memorandumului la Guvern are drept scop „evitarea unor conflicte de muncă şi/sau orientarea angajaţilor, în special a celor cu venituri mici (peste 70%), către alți angajatori care acordă bonusuri – tichete de masă şi ajutoare sociale –, fapt care ar crea un deficit de personal cu impact semnificativ asupra modului de funcționare”.
Trimite articolul
Xas dori un memorandum pentru mutarea CET-ului in afara orasului, acesta nu are ce cauta in mijlocul orasului in primul rand din punct de vedere al sanatatii
În primul rând Ce tu trebuie închis este o gaură în bugetul arădenilor
Ba da pensionarii nu au drept de hrana? Numa intreb… DREPT de hrana…