Două miliarde şi jumătate de lei vechi au datorie primăriile la profesorii navetişti din şcolile judeţului. Unele vechi din 2008 altele mai proaspete din 2010, datorii neplătite pentru drumurile dus întors la şcoală. Legea, atât cea veche cât şi noua lege stipulează clar dreptul la decontarea navetei fie că e făcută cu mijloace de transport în comun, fie cu autoturismul propriu.
Primarii din 18 localităţi ignoră acest drept sau invocă motivul general valabil în vremuri de criză: nu sunt bani suficienţi. Şi lunile trec iar în conturile datoriei se adună tot mai mulţi bani. Cei mai în urmă cu plata sunt cei de la Ineu. Primăria oraşului nu a mai plătit din 2008 celor care fac naveta la Grupul Şcolar „Mihai Viteazu” Ineu banii datoraţi. La Dezna, din 2009 iar la Sebiş nimeni nu a mai încasat nimic din 2010 până în prezent. Suma datorată celor care vin din altă parte pentru a preda la şcoala din Sebiş se ridică la 50.000 lei.
Tot pe lista neagră a datornicilor sunt şi primăriile din Şimand, Fiscut, Buteni etc. Sumele diferă în funcţie de distanţele parcurse şi de numărul profesorilor navetişti. Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, în multe cazuri plata navetei înseamnă un procent considerabil din salariu şi unele cadre didactice au acceptat postul pe judeţ tocmai pentru că se deconta naveta. Acum aproape jumătate din muncă merge pe drumuri.
Justiţia, ultima soluţie
Situaţia centralizată la nivelul Sindicatului Democratic din Învăţământ a declanşat alarma. Discuţii cu primarii datornici, raportări la Prefectură şi Consiliul Judeţean, adrese scrise. Ultimul demers pe 29 februarie când a fost prezentată situaţia la zi Prefecturii Arad şi Consiliului Judeţean.
„Majoritatea edililor locali şi-au exprimat dorinţa de a achita sumele restante dar toţi au susţinut că nu au momentan fonduri şi că vor deconta la următoarele rectificări. În unele cazuri s-a mai plătit câte ceva dar au rămas încă foarte multe datorii” a precizat Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ. Poate soluţia ar fi ca aceste sume „să fie distribuite direct unităţilor de învăţământ, fără a mai trece pe la primării.
Legea le prevede dar dacă primarii nu plătesc, banii nu ajung acolo unde ar trebui. Fondurile pentru învăţământ ar trebui să intre direct în sistem” a mai completat Ieneşescu. Urmează procese în justiţie pentru ca aceste drepturi legale să fie respectate iar profesorii navetişti să-şi primească banii datoraţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!