ARAD. S-a dat primul verdict în problema grea a licitaţiilor pe gunoi contestate de firmele participante sau, mai exact, de una dintre ele. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cel care a suspendat licitaţia cu pricina, şi apoi şi pe următoarele două lansate de CJA (prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţului Arad) a dat verdictul său final pe primul dosar: oficialii arădeni trebuie să corecteze două nereguli din caietul de sarcini şi documentele aferente acestuia, după care licitaţia poate continua. Vestea a adus bucurie în rândul mai marilor CJA, care sunt convinşi că aceasta va fi soluţia şi în cazul celorlalte două licitaţii pe staţii de transfer gunoi contestate şi suspendate până la judecată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Dacă aşa va sta treaba, atunci conducerea CJA crede că acest mega proiect european va fi în grafic şi va putea fi închis la finele anului. Singura problemă care s-ar mai putea ivi, în cazul fericit prezentat mai sus, ar fi ca firma care a contestat caietele de sarcini la cele trei licitaţii să meargă pe mâna justiţiei normale. Caz în care lucrurile (cu soluţii finale cu tot) s-ar putea prelungi la nesfârşit iar încadrarea în termenele oferite de minister şi UE (prelungite şi ele de câteva ori) ar fi imposibilă.
Istoria contestaţiilor
Reamintim faptul că în privinţa gunoiului din Arad se joacă dur. Licitaţiile lansate de CJA prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţului Arad în pivinţa staţiilor de transfer, trei la număr, au fost suspendate până la soluţionarea fondului problemei, iar licitataţiile pentru staţiile de operare, cinci la număr, nu au fost încă lansate.
Dorinţa de atribuire a unei mega afaceri de sute de milioane de euro prin licitaţii fără contestaţii a fost, ca atare, ruinată din start.
Cele trei licitaţii
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a blocat procedura de achiziţie demarată de ADI Deşeuri pentru staţiile de transfer deşeuri Bârzava, Sebiş şi Chişineu Criş („Delegarea prin concesiune a gestiunii activităţilor componente ale serviciului de operare al staţiilor de transfer din Bârzava, Chişineu-Criş şi Sebiş, inclusiv activităţile de transport ale deşeurilor reziduale la depozitul conform din Arad, judeţul Arad), dar a decis acum că licitaţia poate continua dacă sunt remediate două chestiuni, pe care autorităţile arădene le consideră minore şi îndreptabile de îndată. În acest caz, procedurile de achiziţie au fost contestate de SC Retim Ecologic Service SA.
Tot Consiliul va judeca în scurt timp (are la dipoziţie un termen de 20 de zile de la momentul la care a decis suspendarea procedurilor) contestaţia la liciaţia pentru „delegarea prin concesiune a serviciilor de operare a Staţiei complexe Ineu-Mocrea de compostare, sortare şi transfer, inclusiv pentru transportul de la această staţie la depozitul conform existent, din judeţul Arad” şi contestaţia la licitaţia pentru „delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de compostare a deşeurilor bio-degradabile, respectiv operarea Staţiei de compostare în Tunel judeţul Arad şi transportul reziduurilor rezultate către depozitul conform”.
Prima licitaţie pentru care s-a dat soluţia acum are o valoare estimată de nu mai puţin de 15.764.795 de lei!
Termen depăşit
Procedurile pe întreg proiectul privind deşeurile din Arad au început de cinci ani, moment la care a demarat master planul de deşeuri. Înainte de cele trei contestaţii şi de suspendarea procedurilor pe cele trei licitaţii, mai marii CJA sperau ca până la data de 15 octombrie să scoată la licitaţie şi colectarea şi transportul deşeurilor pentru toate cele cinci loturi în care va fi împărţit judeţul. Acest termen a fost depăşit, dar e posibil ca licitaţiile cu pricina să fie lansate în scurt timp, dacă mai marii CJA vor să se încadreze în termen.
Citiți principiile noastre de moderare aici!