Fermierii din Şicula, care au luat în chirie păşunea comunală, se află în vizorul administraţiei locale. Aurel Radiţa, primarul localităţii, ameninţă că va merge cu executorul judecătoresc pentru a recupera datoriile de la fermieri. „În anul 2009 au fost semnate mai multe contracte de închiriere a păşunii pentru o perioadă de trei ani, până în 2012. O parte dintre cei care au luat în arendă terenul cu pricina au uitat, însă, să plătească şi chiria”, ne-a semnalat Radiţa. Acesta spune că a parcurs toate etapele legale pentru a recupera banii, dar fără niciun rost. „Am tot încercat pe cale amiabilă, dar nu am avut niciun rezultat. A mai rămas o singură soluţie: executarea silită. Am luat deja legătura cu un executor şi urmează ca, în cel mai scurt timp, să luăm măsurile ce se impun”, mai spune primarul. Suma care trebuie încasată nu este una foarte mare, dar destul de importantă pentru o comună atât de mică precum este Şicula.
Suma totală care trebuie recuperată este de peste 130.000 de lei, bani care, după cum spune primarul, ar putea fi investiţi în altă parte. „Cu fondurile respective am putea continua modernizarea căminului cultural sau am putea reabilita câteva drumuri din comună”, susţine Radiţa. În ceea ce priveşte numărul datornicilor, este vorba despre şase persoane (fizice şi juridice) care au sume mai mari. „Aceştia dispun de fondurile necesare pentru a achita chiria, dar nu vor. Vreau să precizez că aceşti bani ar putea fi fost plătiţi numai din subvenţia de la APIA, ţinând cont că este vorba despre numai 50 de euro pe an pentru hectarul de păşune”, îşi dă cu părerea primarul.
Execută bunurile
Edilul-şef al Şiculei este hotărât să meargă până „în pânzele albe” pentru a recupera banii cu pricina. „Cu executorul împreună vom trece şi la execuţia bunurilor, dacă fermierii nu dispun de fondurile necesare pentru a acoperi datoriile. Vom încasa tot până la ultimul leuţ. Nimeni nu este peste lege”, a declarat Radiţa.
Adio contracte
Primarul Şiculei a ţinut să precizeze că fermierii care au datorii la administraţia locală nu vor mai primi păşune. „La anul expiră contractele încheiate pentru închirierea păşunii. Niciunul dintre cei care au datorii nu vor mai primi în chirie păşune, şi asta pe lege. Pentru a putea participa la licitaţie, persoanele trebuie să nu aibă datorii la administraţia locală, ceea ce nu este şi cazul lor”, a încheiat Aurel Radiţa.
2340 de fermieri prinsi la control!
Citiți principiile noastre de moderare aici!