Încă de la început, în cadrul acestora, bravi generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri ai Armatei Române, căliți în războiul de independență balcanic și în războiul pentru întregirea neamului – Războiul nostru din 1916 – 1919, odată cu încetarea activității militare au înțeles că pot și trebuie să fie utili societății românești, că știu să rămână uniți sub stindardul onoarei și demnității lor ostășești. Prin strădania lor, s-au zidit Casele Armatei, locații de odihnă și tratament în toate stațiunile balneare din țară, s-au strâns fonduri pentru ajutorarea văduvelor și orfanilor de război precum și a camarazilor ajunși în situații deosebite.
În cel de-al Doilea Război Mondial, s-au întors la meseria armelor și acolo unde a fost nevoie de priceperea lor, pe front sau în structurile de menținere a efortului de război, au dat tot ce a fost mai bun în ei.
Din păcate, odată cu instaurarea comunismului în Romania, răsplata dăruirii și jertfei lor, au fost pușcăriile, deportările, degradarea militară, desființarea organizațiilor care i-au unit.
A trebuit să treacă peste 50 de ani, ca la Revoluția din 1989 să-i găsim din nou în linia întâi a efortului pentru o Nouă Românie.
Astăzi ne este drag să ne amintim că la Arad, încă din 15 martie 1990, se reînfințează la Casa Armatei pentru prima dată în țară, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, fapt ce avea să se amplifice în toate garnizoanele militare din țară și să ducă la înființarea în 20 martie 1991 a Uniunii Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere. Este meritul regretaţilor Mr. Memetea Dumitru şi Mr. Gruiescu Gheorghe, exemplul lor fiind urmat apoi, de Mr. Vasile Ionel Heredea și Mr. Gana Horea (șeful Casei Armatei de atunci), care încă de pe atunci, fără să aștepte indicații de la centru, au organizat adunarea de constituire a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și au pus la dispoziție acesteia spațiile și logistica necesare pentru începerea și buna desfășurare a activității. În același timp au pus bazele reînființării Asociației Județene și Municipale a Veteranilor și Văduvelor de Război.
În timpul scurs de atunci prin activitarea lor, acești cetățeni de onoare ai Municipiului și Județului Arad, s-au dovedit a fi incontestabili păstrători ai tradițiilor istoriei neamului și Armatei Române pe aceste meleaguri de care şi-au legat cariera militară, viața și familia. Prin nivelul lor de pregătire militară și de specialitate, prin calitățile lor de oameni adevărați și prin spiritul organizatoric de care au dat dovadă în împrejurări deosebite, astăzi se constituie într-o forță ce merită să fie valorificată pentru binele și prosperitatea obștei arădene și nu numai.
Mă folosesc de acest prilej ca, de ziua lor, să le transmit tuturor cadrelor militare în rezervă și în retragere din municipiul și județul Arad, multă sănătate și liniște sufletescă alături de cei dragi, pensie lungă și putere de a trece cu bine peste incertitudinile de acum.
LA MULTI ANI, DRAGI CAMARAZI !
Președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Filiala Arad ”Ziridava”
General de Brigadă (r)
Vasile – Ionel HEREDEA
Citiți principiile noastre de moderare aici!