ARAD. Peste trei ore, atât a durat slujba de înmormântare oficiată la Biserica Maranata, pentru Dorel Popa. Oameni din toate categoriile sociale, reprezentanţi din diverse domenii de activitate, oficiali ai administraţiei şi ai mai multor culte religioase au ţinut să fie alături de familia îndurerată pentru a duce împreună povara despărţirii de cel care a fost Dorel Popa.
„A crezut în puterea cuvântului Lui Dumnezeu”
Otniel Bunaciu, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România şi preşedintele Federaţiei Europene Baptiste, a venit la înmormântare „pentru că Dorel Popa a reprezentat ceva pentru comunitatea baptistă din România”. Apoi a subliniat: „Din viaţa fratelui Dorel Popa – ca vestitor al cuvântului evanghelic, ca slujitor al Lui Dumnezeu – pentru mine două lucruri au fost evidente, extrem de importante şi m-au marcat. În primul rând, puterea cuvântului Lui Dumnezeu în scriptură. Fratele Dorel Popa a crezut în această putere a cuvântului Lui Dumnezeu, de aceea în viaţa lui predicarea cuvântului a fost o parte mereu importantă. Era convins că este cuvântul Lui Dumnezeu cel care poate schimba vieţile oamenilor. Mai e un lucru care pentru mine a fost important în viaţa fratelui Dorel Popa, şi anume că puterea cuvântului Lui Dumnezeu nu trebuie propusă lumii în care trăim, nu trebuie cerşită de la lumea în care trăim, ci ea trebuie afirmată cu încredere. Fratele Dorel Popa este un exemplu de implicare în a duce cuvântul Lui Dumnezeu dincolo de zidurile bisericii, în afara comunităţii de credincioşi, cu speranţa că lumea aceasta poate fi schimbată, prin mărturia noastră şi prin predicarea evangheliei. Vreau să mulţumesc Domnului pentru mărturia pe care fratele Dorel Popa a făcut-o, în numele nostru, al tuturor, aici, în Arad” – a încheiat Otniel Bunaciu.
Între vremelnicie şi veşnicie
Ilie Ţundrea, prieten al familiei răposatului, a rostit un cuvânt de mângâiere din partea lui Paul Negruţ, preşedintele Universităţii Emanuel din Oradea. Şi a continuat remarcând: „Toţi sunt surprinşi de ceea ce Dumnezeu a decis în dreptul fratelui Doru. Moise spune următoarele cuvinte: «Doamne, învaţă-ne să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă» Amin. Poate Dumnezeu să surprindă mâine, poate anul viitor… Dar ceea ce Moise spune este nu să ne numărăm bine anii, ci să ne numărăm bine zilele. Pentru că e singurul care ştie când e rândul altuia. Ceea ce vreau să luăm de la evenimentul acesta care a cutremurat oraşul şi i-a făcut pe mulţi să se întrebe cu privire la veşnicie, este să ne numărăm bine zilele ca să căpătăm acea inimă înţeleaptă – inimă care vorbeşte despre vremelnicie. Fie ca Dumnezeu să ne facă să ne numărăm bine zilele şi să trăim acea experienţă a inimii înţelepte care ne pregăteşte pentru veşnicie. Amin!”
„Prietenul meu, prietenul lui Dumnezeu”
Un cuvânt plin de emoţie a rostit, din adâncul sufletului, Tom Lewis, pastor în Scoţia, prieten vechi şi bun al răposatului.
„L-am cunoscut pe Doru de aproape 40 de ani, pe vremea când era student la Timişoara. Prima noastră întâlnire a avut loc în biserica fratelui David Nicola din Lugoj. Predicam acolo şi fratele Nicola l-a rugat pe Doru să traducă pentru mine. Şi a fost un traducător minunat – a rememorat Tom Lewis. Îmi plăcea să predic împreună cu el, că parcă amândoi predicam cuvântul Lui Dumnezeu în acelaşi timp. De multe ori, el predica înaintea mea şi, când ajungeam şi eu să termin, îmi spunea «am spus deja». De fiecare dată când veneam în România vroiam ca Doru să fie cel care traduce pentru mine. Niciodată nu am venit în România fără să mă întâlnesc cu Doru Popa. Deşi era student la inginerie, el şi-a făcut timp totdeauna să vină cu mine peste tot unde mergeam. Şi Dumnezeu pur şi simplu a legat inimile noastre împreună. Doru Popa a fost cel mai bun prieten al meu din România. Şi l-am iubit mult.”
Tom Lewis a dezvăluit şi motivul pentru care Doru Popa a decis la un moment dat să intre în politică „Mi-a spus: «vreau să aduc o schimbare în oraşul meu şi în ţara mea, vreau să văd că nu mai este corupţie, vreau să văd oameni de caracter care stau în conducerea acestei ţări. Vreau să aduc o investiţie interioară atât în Arad, cât şi în România. Vreau să continui să predic, dar vreau să fiu o voce pentru o trăire neprihănită, o voce pentru investiţii adevărate în ţara mea.» Şi asta a făcut” – a subliniat pastorul scoţian, confident al defunctului.
„Doru Popa şi-a iubit familia. Doru Popa a iubit această biserică. Şi tot ceea ce a făcut a făcut pentru ca ţara aceasta să fie binecuvântată. Doru Popa a fost prietenul meu. Dar Doru Popa nu a fost doar prietenul meu, el a fost prietenul Lui Dumnezeu. Doru Popa l-a iubit pe Dumnezeu şi a iubit cuvântul Lui Dumnezeu” – a conchis Tom Lewis.
Nu întristare, ci nădejde
Romică Iuga, preşedinte al Comunităţii bisericilor baptiste din Arad şi-a început cuvântul cu o frântură dintr-un verset: „Să nu vă întristaţi ca unii care nu au nădejde”.
„Întristarea nu poate să lipsească într-un astfel de moment, lacrimile sunt o normalitate, durerea inimii este la ea acasă – a spus Romică Iuga. Dar, în acelaşi timp, aş vrea să nu uităm că, în calitate de copii ai Lui Dumnezeu, păstrăm în suflet speranţă; datorită faptului că Domnul nostru Iisus Hristos a înviat din morţi, a biruit moartea pentru totdeauna şi ne-a promis şi nouă o întâlnire cu El, o reîntâlnire în împărăţia Lui. E adevărat că ne întristăm în astfel de momente, dar Scriptura spune: cei mântuiţi nu se întristează ca ceilalţi, care nu au nădejde. (…) Suntem atât de tentaţi în astfel de momente să ne focalizăm atenţia pe ceea ce nu ştim şi avem tot felul de întrebări la care nu găsim răspuns. De ce? De ce acum? De ce nouă? Sunt întrebări care ne duc în lumea necunoscutului. Ca să putem păstra speranţă în inimă, este foarte important să ne concentrăm atenţia pe ceea ce ştim. Ştim că Dumnezeu este în control. Ştim că Dumnezeu poartă de grijă văduvei şi orfanului. Ştim că Dumnezeu ne-a pregătit o împărăţie slăvită prin Domnul Iisus Hristos. Doresc ca Dumnezeu să vă dea mângâiere şi putere de a vă uita la lucrurile pe care le ştiţi. Şi să spuneţi împreună cu apostolul Pavel: ştim că dacă se desface cortul acesta trupesc, avem dincolo o clădire, în împărăţia lui Dumnezeu” – a încheiat Romică Iuga.
Implicare, seriozitate, caracter
Prezent la slujba înmormântării, Ben Oni Ardelean, senator baptist, a punctat: „Este o despărţire care ne produce durere şi amărăciune în suflet. Dar mă gândesc la un verset: «Urmăriţi binele cetăţii fiindcă fericirea voastră depinde de fericirea ei.» Am apreciat la Doru pozitivismul, optimismul, entuziasmul, dedicarea, vorba bună, zâmbetul, jovialitatea, dorinţa de a face ceva, de a se implica, de a lăsa ceva în urmă. Doru a fost un om de caracter, un om de cuvânt.”
„Ne despărţim de un om mare”
„Americanul” Sandu Popa, prieten al familiei îndoliate, a vorbit despre activitatea lui Dorel Popa dincolo de ocean şi a transmis mesaje de condoleanţe din partea unor pastori şi biserici din Chicago, Florida, Texas, Oregon, California, Ohio etc. Apoi a evidenţiat relaţiile pe care răposatul le-a avut, la nivel înalt, în SUA: „Fratele Doru este una dintre foarte puţinele persoane din România care au avut relaţii în Statele Unite la nivel de parlament, de senat, la nivel de bussines people, între lucrătorii cei mai mari din America. Fratele Doru a fost bărbatul care, ori de câte ori s-a ridicat, s-a ridicat în numele Lui Dumnezeu. (…) În aceste ultime clipe pe care le avem cu trupul celui care a fost Doru Popa, vreau să vă spun: l-am iubit pe Doru şi l-am apreciat pentru ceea ce a fost – un om integru, un om de cuvânt, un om pe care ai putut să te bazezi, un om care a fost plin de compasiune pentru copii, dar şi pentru bătrâni. Doru Popa a fost omul care m-a inspirat în multe proiecte, în multe direcţii bune. Dintre cei pe care îi cunosc, sunt puţini aceia pentru care am stima pe care i-o port lui Doru. (…) Astăzi, în cetatea aceasta, ne despărţim de un om mare” – a conchis Sandu Popa.
Mângâiere şi cercetare
În cuvântul său, Petrică Vidu, pastor al Bisericii Emanuel din Oradea,
a subliniat: „Sunt foarte mulţi credincioşi baptişti în Arad, dar populaţia este majoritar ortodoxă. Pentru credincioşii ortodocşi prezenţi în această biserică şi cu această ocazie, aş dori să citesc câteva versete din cuvântul lui Dumnezeu, din Biblia Ortodoxă, din Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul XIV, de la versetul 1 la versetul 6. Sunt cuvinte care pot fi citite şi în Biblia folosită de cultele evanghelice şi în Biblia folosită de Biserica Romano-Catolică, Greco-Catolică, Reformată. Este cuvântul lui Dumnezeu!” – a exclamat Petrică Vidu referindu-se la faptul că, indiferent cărei confesiuni religioase aparţinem, Calea, Adevărul, Viaţa sunt aceleaşi pentru toţi.
Şi a încheiat la fel cum a început: „Sunt două lucruri pe care le cer de la Domnul, la fiecare serviciu de înmormântare: mângâiere pentru cei care au nevoie de mângâiere şi cercetare pentru noi toţi. Amin!”
Responsabil de vestirea Evangheliei
Onisim Mladin, prieten al familiei îndoliate şi pastor al Bisericii Dragostea din Pârneava, şi-a început predica rostind pilda stăpânului care a dat nişte poli fiecăruia dintre slujitorii săi. Apoi a punctat: „Dacă ar fi să facem un clasament al vorbelor frumoase care s-au spus despre fratele Doru şi dacă ar fi să-l întrebăm care din vorbele astea ţi-ar plăcea mai mult, cred cu tărie că cea mai importantă apreciere pe care o poate gusta cineva este «bine, rob bun şi credincios». Şi dacă ar fi să-l întrebăm pe fratele Doru care din cele peste 80 de coroane te-au onorat mai mult, vă spun sigur că cel mai mult ar aprecia cununa de slavă pe care Domnul Iisus poate s-o dea. (…) S-a vorbit în cele două seri de priveghi despre multiplele responsabilităţi pe care fratele Doru le-a avut de-a lungul anilor. Vă spun însă că, indiferent în ce demnitate a fost într-o vreme sau alta, responsabilitatea pe care a avut-o din prima zi până în ultima zi a fost responsabilitatea de a vesti şi prezenta Evanghelia” – şi-a exprimat convingerea Onisim Mladin.
Asta e trezire spirituală!
La finalul slujbei de înmormântare a lui Dorel Popa, pastorul Nelu Aliman a punctat: „Ne-am simţit o mare familie în ocazia aceasta. Doru a realizat acest lucru. M-am tot gândit când în viaţa lui Doru s-au adunat atâţia oameni. S-au adunat atâţia oameni când s-a deschis această adunare şi apoi la câteva botezuri semnificative pe care le-am avut în locul acesta. Dar, uneori, moartea este mai semnificativă, face mai mult decât viaţa însăşi. Moartea lui Doru ne face să răspundem într-un fel special acestei provocări a Lui Dumnezeu. Moartea acestui om al Lui Dumnezeu, a acestui titan al credinţei, înseamnă pentru fiecare dintre noi o trezire spirituală. Şi spun răspicat lucrul acesta: ne-am rugat de atâţia ani pentru o trezire spirituală în Arad… Asta este! Din toate cultele suntem aici… asta e trezire spirituală! Ceea ce trebuie să facem e să ţinem strânsă această legătură, să ne rugăm Lui Dumnezeu mai cald şi Dumnezeu să binecuvânteze!” – a spus Nelu Aliman.
Rugăciuni şi mesaje
În deschiderea serviciului de înmormântare, pastorul Ovidiu Măduţa a citit Psalmul 16. Apoi, Ionel Tuţac (secretar general al Uniunii Baptiste şi pastor la Biserica Baptistă Harul din Lugoj) şi Pavel Riviş Tipei (preşedintele Uniunii Bisericilor Penticostale din România şi pastor al Bisericii Penticostale Betania din Arad) au rostit rugăciuni. La finalul slujbei s-au rugat păstorii Daniel Mariş şi Daniel Ştef. Apoi, Petru Bulboacă, prezbiter al Bisericii Maranata, a citit mesaje din partea lui Nicu şi Doina Brânda, a Georgetei Gavrilă (prefect al municipiului Bucureşti), senatorului Ilie Sârbu (lider grup PSD Senat), Titus Corlăţean (ministrul Afacerilor Externe), Mihai Sturzu (preşedinte TSD România), Claudia şi Radu Raţiu din Chicago, fam. Ciorba din Portland, Oregon, pastor Deliu Ionuţ şi Zahal Levi.
CITESTE SI:
A doua seara de priveghi pentru Dorel Popa
Citiți principiile noastre de moderare aici!