Şcolile profesionale revin pe piaţa preuniversitară arădeană. Cei care pot opta nu sunt însă elevii de clasa a VIII cum s-ar crede la prima vedere ci cei care acum termină clasa a IX. Ei sunt cei care pot alege dacă îşi continuă studiile la liceu sau trec la învăţământul profesional. Trei şcoli din municipiu au prins în oferta lor educaţională aceste clase, pornind evident de la opţiunile exprimate de proprii elevi: Grupul Şcolar CFR şi Grupul Şcolar de Industrie Alimentară şi Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”. În judeţ clasa profesională întră în oferta grupurilor şcolare din Beliu şi din Chişineu Criş. E important de menţionat faptul că trecerea se face printr-o simplă cerere de înscriere şi nu prin concurs.
Practică multă, teorie la cerere
Ceea ce e sigur este că absolvenţii de profesională vor şti mai multă meserie decât cei care vor absolvi 12 clase la un grup şcolar. Şi asta pentru că orele de practică vor fi mult mai multe şi vor fi efectuate nu doar în atelierele şcolii ci şi direct în producţie, la agenţii economici. După doi ani, absolvenţii vor avea diploma de calificare profesională nivel II, recunoscută şi pe plan european. Dar, după cum spune legea, vor putea alege şi să-şi continue studiile liceale la seral, asta în cazul în care sunt dispuşi din nou să pună burta pe carte încă trei ani şi dacă sunt pregătiţi pot intra direct în bacalaureat.
Obligatoriu, contract
Una din obligaţiile instituţiei de învăţământ care propune aceste clase este să încheie contracte cu agenţi economici pentru ca elevii să poată face orele de practică. Dublu avantaj: elevii i-au contact direct cu munca din producţie iar agentul economic poate să-şi selecteze viitorii angajaţi. Din experienţa grupurilor şcolare au fost cazuri în care elevii au devenit angajaţi imediat după finalizarea studiilor.
Cu un pas înainte
Oferta este făcută celor de clasa a X-a în ideea în care va intra în vigoare obligativitatea învăţământului de 9 clase, ceea ce pe viitor va permite elevilor ca, după absolvirea şcolii generale, să poată aleagă între meserie sau teorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!