Pe aleea principală a staţiunii Moneasa, alături de standurile cu clătite şi alte bunătăţi ori suveniruri, şi-au etalat produsele lor şi câţiva meşteri populari.
De la Pâncota, CrişanPavel Petru a adus tot felul de pălării din tălaş şi paie. „Am făcut diferite modele din ţara Crişului”, ne spune meşterul care nu are rival în zonă. Trei familii din Târnăviţa - a lui Ştefea Cornel, Mateş Ioan şi Betea Dorin – au expus pe trotuar sute de piese de ceramică: oale de sarmale, oale de lapte acru, ulcioare, căni, pahare de ţuică, blide, strecurătoare, etc. Din păcate, au mai rămas puţini care mai învârtesc roata olarului în acest sat, cunoscut odată ca un adevărat centru de ceramică. Iar produsele lor, arse de două ori şi smălţuite cu migală, fac din ce în ce mai greu faţă celor din plastic, sticlă ori inox.
Tot cu familia a venit şi Constantin Perva din Ineu, apreciat meşter în împletirea răchitei. El oferea vizitatorilor mobilier pentru terasă şi gădină, sticle şi pahare împletite, tăviţe pentru fructe dar şi suporturi de flori pe butuci de corn. O prezenţă interesantă erau şi păpuşile făcute din mătase şi pănuşi de porumb, alături de ornamentele din flori uscate realizate de Crişan Maria din Mânerău.
Şi pentru că ne-am arătat surprinşi că sunt prea puţini meşteri la festival, pălărierul Petru Crişan ne-a dat explicaţia: „La acest festival suntem toleraţi, adevăratul tărg al meşterilor populari va fi peste căteva săptămâni, la Festivalul cântecului, jocului şi portului popular de la Moneasa”. Festival care va avea loc în 21-22 august, când vom putea admira, din nou, frumoasele lucrări ale iscusiţilor meşteri populari.
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!